RP'ye son 18 gün

Güncelleme Tarihi:

RPye son 18 gün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi'nin kapatılması için açılan davayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın gönderdiği kanıtlar nedeniyle partinin istediği ikinci ek süre talebini ‘‘Gerek görülmemiştir'' diyerek reddetti. Parti 90 günlük bir ek süre daha istiyordu.

Yüksek Mahkeme, dün öğleden sonra yaptığı toplantıda RP'nin yaptığı ek süre başvurusunu görüştü. Anayasa Mahkemesi, geçen ay partinin yaptığı ilk ek süre talebini değerlendirerek, savunması için 30 günlük ek sürenin RP'ye verilmesini kararlaştırmıştı. Kapatma davası ile ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesi 23 Mayıs'ta RP'ye tebliğ edilmiş, ancak kanıtların teslimi 5 Haziran'da gerçekleşmişti. Bu nedenle 6 Temmuz'da başlayan ek süre 5 Ağustos'ta sona erecek.

RP'ye komisyon darbesi

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası süren ve dün de 90 günlük ek savunma süresi istemi reddedilen RP'ye, bir darbe de TBMM'den geldi. Partilerarası Uyum Komisyonu'nda, Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY), parti kapatmayı düzenleyen esaslarını belirleyen 101'inci maddesinde, RP'nin korktuğu değişiklikler yapıldı.

Yeni 101'inci madde eski maddeyi de yürürlükten kaldırıyor. Bu nedenle aynen yasalaşması ve bir istisnai hüküm konulmaması halinde, RP'nin kapatma davasında da uygulanabileceği öne sürüldü. Yeni maddede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, RP başvurusunu dayandırdığı, ‘Laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelme' ve ‘Yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyruğunda olmayan gerçek ve tüzel kişilerden maddi yardım' kapatma nedeni sayıldı. Bu durumda, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG), Libya, İran, Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten, Milli Görüş İslam Topluluğu, Uluslararası İnsani Yardım Teşkilatı kanalıyla milyonlarca dolar yardım almakla suçladığı RP'nin başı ağrıyacak. Yargı çevrelerinde, Başsavcılığın kapatma maddesi ile bağlı olmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin, Genelkurmay belgelerine dayanarak, kapatma kararı verebileceği öne sürülüyor.

RP, kapatma davasından sonra DYP ile işbirliği yaparak ayrı bir yasa önerisi hazırlamasına rağmen, hükümet değişikliği nedeniyle uzlaşmaya destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!