RP'ye insan hakları şoku

Güncelleme Tarihi:

RPye insan hakları şoku
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, kapatılan Refah Partisi'nin, Türkiye aleyhine yaptığı şikayet başvurusunun öncelikle ele alınması isteğini reddetti. Dosyayı öne alma talebine olumlu yanıt vermeyen mahkeme ileri bir tarihte başvurunun incelenmeye alınıp alınmamasını kararlaştıracak.

Adalet eski Bakanı Şevket Kazan tarafından 22 Mayıs'ta yapılan başvuruda, Refah Partisi'nin kapatılması ve bazı yöneticilerine siyaset yasağı konulması ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7, 9, 10, 11, 14 ve 18. maddelerinin ihlal edildiği öne sürülüyor. Kazan ve daha sonra Strasbourg'a gelen kapatılan RP'nin eski lideri Necmettin Erbakan, yaptıkları başvurunun incelenmesine öncelik verilmesi talebinde bulunmuşlardı. İnsan Hakları Komisyonu öncelik isteğini kabul etmedi.

KARAR VERİLECEK

Kapatılan Refah Partisi'nin Türkiye aleyhine yaptığı şikayet başvurusundaki maddeler, düşünce, ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkı ile ilgili konuları içeriyor. İnsan Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Mahkemesi'nin birleşmesi sonucu, kasım ayından sonra tam gün çalışmaya başlayacak mahkeme, ileri bir tarihte Refah'ın yaptığı başvurunun incelenmeye alınıp alınmamasını kararlaştıracak. Mahkeme, buşvuruyu incelemeye alması halinde, tarafları dinleyerek, bir insan hakları ihlali olup olmadığına karar verecek. İnsan Hakları Mahkemesi'nin, dava açanı haklı bulması halinde, ilgili ülkenin maddi tazminat ödemesi gündeme geliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!