RP'ye ikinci şok

Güncelleme Tarihi:

RPye ikinci şok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara 1 No'lu DGM'nin RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatape'yi 1 yıl hapse mahkûm etmesinden sonra, dün de Ankara 2 No'lu DGM, RP'li Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız'a 4 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Kudüs gecesine katılan diğer sanıklara da ceza yağdırdı.

RP'nin kapatma davasında son dönemece girilirken, Ankara DGM'den ikinci şok karar geldi. Ankara 1 No'lu DGM'nin RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatape'yi 1 yıl hapse mahkûm etmesinden sonra, dün de Ankara 2 No'lu DGM, RP'li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve belediye yöneticilerine Kudüs Gecesi davasında ceza yağdırdı. Yıldız, ‘Hizbullah Örgütü’ne, propagandasını yapmak suretiyle yardım ettiği' gerekçesiyle TCK'nın 169'uncu maddesinden 3 yıl 9 ay ağır hapis, TCK'nın 312/2 maddesindeki, ‘Halkı sınıf, din ve bölge farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrikten’ de 10 ay olmak üzere toplam 4 yıl 7 ay hapse mahkûm edildi. Yıldız ayrıca 3 yıl süreyle kamu hizmetlerinden yasaklandı ve 716 bin 666 lira ağır para cezası aldı.

DGM, belediye görevlisi sanıklar Mükremin Kılınç, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, Osman Özüpek ve Duran Özdemir'i de ‘Silahlı çeteye propagandasını yapmak suretiyle yardım’dan TCK 169'uncu maddesine göre 3'er yıl 9'ar ay ağır hapis cezası verdi ve 3'er yıl kamu hizmetlerinden yasakladı. DGM, gecedeki küçük oyunda rol alan sanıklar Selçuk Öz, Alim Çiçekli, Burhan Polat, Mustafa Akbeyaz ve Nuri Niyazoğlu'nun, ‘delil yetersizliğinden’ beraatlerine karar verdi. 1 Şubat günü yapılan Kudüs Gecesi'nin organizasyonunu üstlenen Selam Gazetesi Yazarı Nurettin Şirin ise TCK'nın 168/2 maddesine göre, Hizbullah Örgütü'nün üyesi olduğu gerekçesiyle 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Şirin, kamu hizmetlerinden de ömür boyu yasaklandı.

1 yıl 8 ay yatacak

Yargıtay kararı onarsa, Yıldız, tutuklu kaldığı 4 ay 25 gün düşüldükten sonra 1 yıl 8 ay 20 gün daha hapis yatacak. Gergin olduğu dikkat çeken Yıldız, mahkûmiyet kararının açıklanmasının ardından DGM'den ayrılırken, ‘‘Biz işin başında yargıya güvendiğimizi söyledik. Bu karar henüz kesinleşmedi ve yargılama süreci bitmedi. Bu işin Yargıtay aşaması var. Allah büyüktür’’ dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Hizbullah propagandası yapılan Kudüs Gecesi'ni, RP'yi kapatma davasına delil olarak sunmuştu. Bu nedenle Karatepe'den sonra Yıldız'ın da DGM'de mahkûm olması, RP'yi zora soktu. RP'lilerin, aleyhlerinde tek bir mahkeme kararı olmadığı yolundaki savunmaları da DGM'nin son iki kararıyla geçersiz hale geldi. Başsavcı'nın, DGM'nin peşpeşe verdiği mahkûmiyet kararlarını sözlü savunma aşamasında, ‘RP’nin laik devlet düzenine karşı odak haline gelen bir parti olduğunun delili' olarak gösterme olanağı doğdu.

İddianameden...

Şeriat enjekte edecekti

‘Şeriat çağrısı’ yapılan Kudüs Gecesi'ne olanak sağlayan ve konuşma yapan RP'li Bekir Yıldız ve 10 sanık hakkında, Ankara DGM Savcısı Albay Nuh Çetinkaya, toplam 99 yıl ağır hapis istemiyle dava açmıştı. İddianamede, aşırı dinci terör örgütleri Hizbullah ve Hamas örgütünün propagandasına dönen ‘Kudüs Gecesi’nin düzenleyicisi Yıldız, Nurettin Şirin ve diğer dokuz sanığın, ‘Hizbullah Örgütü’ne yardım ettikleri ve propagandasını yaptıkları' iddiası ve ‘Çete üyesi olma ve çetecilere yardım’ suçundan cezalandırılması istenmişti. İddianamede, Yıldız'ın yaptığı konuşmada, halkı ‘Müslüman-laik’ başka bir deyişle de ‘Müslüman olanlar-olmayanlar’ şeklinde ayırdığı belirtildi. Yıldız'ın ‘‘Başörtüsü Müslümanların şeref sancağıdır. Başörtüsü takmayanların kendi vücutlarını şerefli görmeyerek, peşkeş çektikleri, şeref sancağı olan başörtüleri ve diğer değer yargıları için sabırlı bir şekilde mücadele yapacakları, ancak Müslümanların sabrı taştığında işin nereye varacağının çok iyi bilindiği...' şeklindeki konuşması ile ‘laik kesimi tehdit' ettiği kaydedildi. Yıldız'ın tarikat liderlerinin Başbakanlık Konutu'na davet edilmeleri ile ilgili tepkiler üzerine, ‘‘Bunlar sanıyorum son çırpınışları olsa gerek’’ demesi ve ‘‘Kendi hataları ile hasta düşen laiklerin kollarına ve bacaklarına zorla basarak, şeriat enjekte edeceklerini' ifade etmesinin, ‘Halkı din farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tehlikeli biçimde açıkça tahrik ettiği' savunuldu.

4 yıl 7 ay hapis

Sincan Belediyesi eski Başkanı Bekir Yıldız, hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde açılan dava dün sonuçlandı. Diğer tutuksuz sanıklar ile birlikte mahkemeye katılan Yıldız, Mahkeme Başkanı'nın açıkladığı kararı büyük bir dikkatle dinledi. Yıldız mahkumiyet kararını duyduktan sonra mahkemeden durgun bir ifade ile ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!