RP'ye 1 trilyon davası

Güncelleme Tarihi:

RPye 1 trilyon davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan RP'nin ‘‘kayıp bir trilyon’’ soruşturmasını tamamlayarak dava açtı. Başsavcılık, FP Genel Başkanı Recai Kutan, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan, Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'la birlikte, aralarında RP il başkanları bulunan toplam 79 sanık hakkında ‘‘Sahtecilik ve parti kayıtlarında tahrifattan’’ 7.5 yıla kadar hapis isteminde bulundu. İddianamede kayıp bir trilyon dışında, partiden 1997 yılı içinde çekilen, 943 bin doların daha ‘buharlaştığı’ ve bu paranın da bir trilyon lira gibi Hazine'ye geçmesinin önlendiği ortaya çıktı.

Başsavcılığın, RP'nin kayıp trilyonu nedeniyle halen FP milletvekili olan Recai Kutan, Rıza Ulucak, Aydın Menderes, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu ve Oğuzhan Asiltürk'ün dokunulmazlıklarının kaldırılarak, yargılanmaları için düzenlediği fezleke dosyaları da Adalet Bakanlığı'na ulaştı. Bakanlık, fezleke dosyalarını incelemeye aldı. İncelemenin tamamlanmasının ardından fezlekelerin hafta sonuna kadar TBMM'ye sunulmak üzere Başbakanlık'a gönderileceği öğrenildi.

İddianamede, bankadan çekilen Hazine yardımının 71 il teşkilatına kısa bir süre içinde değişik miktarlarda makbuz karşılığı dağıtılmış gibi gösterildiği belirtilerek ‘‘Ancak bankadan çekilen 10 milyon markın Türk parasına çevrildiği belgelenmemiş, parti görevlilerince serbest piyasada bozdurulduğu ve hiçbir kayda geçirilmediği saptanmıştır. Ancak bu olayın ortaya çıkmasından ve partinin kapatılma tarihinden çok zaman sonra harcanmış gibi belgelendirilmek istendiği de belirlenmiştir’’ denildi.

İddianamede, soruşturma konusu 1 trilyon dışında RP'nin 943 bin dolarlık bir banka hesabını da kayda geçirmeden buharlaştırdığı belirtildi. Dosyada ‘‘Yapı Kredi Bankası Balgat Şubesi'nden çekilen 943 bin ABD Doları'nın da hiçbir yasal defter kayıtlarına geçmediği görüldü’’ deniliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!