RP'lilerin zil oyunu

Güncelleme Tarihi:

RPlilerin zil oyunu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te görüşmeleri engellemek için başvurdukları birbirinden ilginç yöntemler, tüm milletvekillerine ‘‘Pes'' dedirtti. RP'liler, kulistekilerin oylamaya gelmelerini sağlamak amacıyla kullanılan zillerin içine kağıt tıkayıp, bozdular.

Refahlılar, 8 yıllık kesintisiz eğitim yasasının TBMM'deki görüşmeleri sırasında, tarihte görülmemiş bir engelleme yöntemine isimlerini yazdırdılar. RP milletvekilleri, Genel Kurul'u yöneten TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan'ın kullandığı ve oylama sırası geldiğinde kulisteki milletvekillerini uyarmaya yarayan zili bozdu. RP'nin zil oyununu CHP'li İdare Amiri Önder Kırlı fark etti. Kulisteki zillerin içinden kağıt parçaları çıkarıldı. Bunun üzerine Gürkan, ‘‘Hoş olmayan bir uyarı yapıyorum. Zillerimizin çalmasının kağıtlarla önlendiğini belirledim. Bunlar çok çocukça'' dedi.

Meclis'teki maratondan ilginç notlar da şöyle:

EN UZUN OTURUM

TBMM 1980 sonrasında en uzun kesintisiz 2'nci oturumunu yaptı. Genel Kurul, ANAP iktidarı döneminde 1986 yılında Polis Vazife ve Selahiyetleri Yasası'nı çıkarmak için 3 gün mesai yapıp, 3'er saatlik aralar vermişti.

HİLE YAPTILAR

Kupalara pusula atılarak yapılan oylama sırasında RP'nin, Genel Kurul'da bulunmayan milletvekilleri adına da oy kullandıklarından kuşkulanıldı. Yasanın 9. maddesinin sadece 8 farkla kabul edilmesi üzerine, Başbakan Yılmaz'ın talimatıyla 10. madde oylaması ad okunarak yapıldı. Fark birden bire 58'e çıktı. ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney, ‘‘Bu çok ayıp bir şey'' tepkisini gösterdi.

BİTLİS GÜLMECESİ

Görüşmeler sırasında, Bitlis milletvekili Kamran İnan, yıldızının hiç barışmadığı yeğeni Safter Gaydalı'nın ANAP Grubu yoklama defterindeki isminin üstünü çizerek, ‘Bitlis'te cehennemde' yazdı. İnan'ın yazısı Başbakan Yılmaz'a gösterildiğinde, Yılmaz, İnan'ın ismini çizerek, üzerine ‘Bitlis'te cennette' yazdı. Bu durum ANAP sıralarında kısa süreli bir gülüşmeye neden oldu.

ÇAY İTİRAZI

CHP'li Algan Hacaloğlu, Başkanvekili Gürkan'ın, divan katiplerinin oturumda peçeteye sarılı bardaklardan çay içmelerine izin vermesini kınadı. Gürkan ise ‘‘Siz devamlı dışarı çıkıp içebiliyorsunuz. Arkadaşlarımız 18 saattir aralıksız çalışıyorlar. Bunu da gayet zarif bir biçimde kağıt kapatarak yapıyorlar. Biraz anlayışlı olun'' diye tersledi.

CEP UYARISI

Cep telefonlarının kapatılması uyarısını sıklıkla yineleyen Gürkan, ‘‘TBMM Başkanvekillerimizden rahmetli Yılmaz Hocaoğlu'nun uyarısını hatırlatıyorum. Kendisi ‘Genel Kurul'da iki şeyi çiğnetmem. Birisi iç tüzük, ikincisi de sakız' derdi. Lütfen, efendim'' ikazını yaptı.

ÇORBA SİTEMİ

CHP'li Mahmut Işık, Devlet Bakanı Eyüp Aşık'a ‘‘Çiller kıytırık iki yasa için bize işkembe çorbası ısmarladı. Siz pinti çıktınız. 3 gündür telef olduk, bir kaşık sıcak çorba bile ısmarlamadınız'' diye takıldı. Işık, mercimek çorbası ile yetinmek zorunda kaldı.

MUZ ÇOK PAHALI

DSP'den ayrılarak önce DYP'ye oradan da ANAP'a geçen Hikmet Aydın, kuliste satılan muzların fiyatına itiraz etti. Bir adet muzun 75 bin lira olduğunu öğrenen Aydın, ‘‘Bu insafsızlık'' dedi.

KADINLAR DAYANDI

Gecenin en dayanıklı kadın vekilleri Oya Araslı, Zerrin Yeniceli, Sema Pişkinsüt, Ayseli Göksoy, Gencay Gürün, Lale Aytaman ve İmren Aykut, Ayfer Yılmaz oldu. Meral Akşener ise 23.00'te Meclis'ten ayrıldı.

KAYINVALİDESİ ÖLDÜ

RP Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'a kayınvalidesinin vefatı nedeniyle ilk olarak oy kullanma imkanı tanındı.

TALAY, KOLİT OLDU

Kültür Bakanı İstemihan Talay ise dün sabaha karşı hastaneye kaldırıldı. Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde ‘kolit' teşhisi konulan Talay taburcu edildi. Talay'ın oyunu vekaletle Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!