RP'li Başkan'a hapis

Güncelleme Tarihi:

RPli Başkana hapis
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kayseri'nin RP'li Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin, geçen 10 Kasım'da yaptığı ‘‘Törenlere içim kan ağlayarak katıldım. Beni sakın laik sanmayın’’ sözlerine ağır fatura çıktı. Ankara DGM, jet hızıyla Karatepe'yi 1 yıl hapis ve 420 bin lira ağır para cezasına çarptırdı. Karatepe'nin avukatı, kararı Yargıtay'da temyiz etti. Kararın onanması halinde, Karatepe 4 ay hapis yatacak.

RP: Karar bizi bağlamaz

RP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Karatepe için verilen mahkumiyet kararının kendilerini bağlamayacağını savundu. Kazan, konuyla ilgili soruya, ‘‘Kararın temyizi var. O nedenle hakkında karar verilen kişi temyiz eder. Cezalar şahsidir, tüzel kişileri bağlamaz. Bunun RP'yle bir ilgisi yoktur’’ yanıtını verdi.

Ankara 1 No'lu DGM, RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'yi, ‘Halkı din farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa açıkça tahrik’ ettiği gerekçesiyle, üçüncü duruşmada, jet hızıyla, 1 yıl hapis ve 420 bin lira ağır para cezasına mahkûm etti. Karatepe'nin mahkûmiyeti, RP'yi Anayasa Mahkemesi'nde son dönemece giren ve karar aşamasına gelen kapatma davasında da zora soktu. İddianamede, Karapete'nin ‘10 Kasım törenlerine içim kan ağlayarak katıldım. Beni süslü-püslü göründüğüme bakarak, sakın laik sanmayın’ sözleri, RP için kapatmaya delil göstermişti.

Dünkü duruşmaya Kayseri'de bulunan Karatepe katılmadı. Karatepe'yi avukatları Ömer Türk ve Nail Karaaslan savundu.

Karatepe hakkında TCK'nın 312/2 maddesinden 1 yıldan 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açan DGM Savcısı Dilaver Kahveci, dünkü duruşmada sürpriz şekilde görüş değiştirdi. Kahveci, dün duruşma savcısı olarak verdiği ‘esas hakkındaki mütalaasında’, sanık hakkında her ne kadar ‘‘halkı, din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etmek’’ suçundan dava açılmışsa da, ‘suçun unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle ‘beraatine’ karar verilmesini istedi.

Savunmaları sorulan sanık avukatları, savcının görüşüne aynen katıldıklarını belirterek, ‘‘müvekkilimizin suç kastı yoktur, beraatine karar verilsin’’ dediler.

Duruşmaya verilen yarım saatlik aradan sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı M. Orhan Karadeniz, Karatepe'nin, TCK'nın ‘‘halkı, din farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek’’ fiilini düzenleyen 312-2. maddesi gereğince 1 yıl hapis, 420 bin lira ağır para cezasına oy birliği ile mahkûm edildiğini bildirdi.

Köstebek davasından yargılanan Bülent Orakoğlu'nun da avukatlığını yapan Karatepe'nin avukatı Nail Karaaslan da jet hızıyla kararı Yargıtay'da temyiz etti. Karaaslan, temyiz dilekçesini duruşmadan çıkar çıkmaz, elyazısı ile DGM'de hazırladı. Karaaslan, kararın kesinleşmediğini, temyize gittiğini vurgulayarak, ‘‘Çatışmaya girdik, savaşmayı kaybetmedik. Daha herşey bitmedi. Son sözü Yargıtay söyleyecek’’ dedi. Karaaslan, kararın onanması halinde Karatepe'nin dört ay hapis yatacağını söyledi.

RP'YE ALEYHTE DELİL

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP iddianamesinin 14. sayfasında, Karatepe'nin 10 Kasım 1996 günü yaptığı konuşmayı, delil göstermişti. Başsavcı, Karatepe0'nin sözlerinin RP'nin laiklik karşıtı bir parti olduğunu gösterdiğini savunmuştu. RP ise ön savunmasında, Kayseri DGM Başsavcılığı'nın Karatepe hakkında ‘takipsizlik’ kararı vermesini gerekçe göstererek, Başsavcıyı, araştırıp sormadan delil göstermekle suçlamıştı. Ancak, süreç ve Karatepe hakkındaki yargılama, RP aleyhine döndü. Kayseri DGM'nin Ankara'ya bağlanması ile Karatepe hakkındaki ‘takipsizlik’ kararı bozuldu ve aleyhinde Ankara 1 No'lu DGM'de dava açıldı. Ankara DGM'nin dün verdiği mahkûmiyet kararı da, Başsavcı Savaş'ın iddiasını doğrulayan, RP için bu yöndeki ilk ‘aleyhte delil’ oldu. Savaş'ın, sözlü açıklamaları sırasında, Karatepe'nin mahkûmiyet kararını dile getireceği de öğrenildi. Bu karar, haklarında, laikliğe aykırı söz ve eylemleri nedeniyle çok sayıda dava açılan RP milletvekili ve belediye başkanları hakkında verilen ilk mahkûmiyet kararı olma özelliği de taşıyor.

Ceza beklemiyordum

Ankara 1 No'lu DGM'nin kararını, Erciyes Üniversitesi'nin yeni eğitim yılına başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, gazetecilerden öğrenen Karatepe (sağda), ‘‘Böyle bir kararı beklemediğini ve temyiz edeceğini’’ belirtti. Karatepe ‘‘Hayırlısı olsun, beterin beteri var. Türkiye'de siyaset yapmak riskli iştir. Sayın Cumhurbaşkanı da üç, dört kere hapse girdi, çıktı’’ dedi. Demirel'i uğurladıktan sonra bir basın toplantısı yapan Karatepe şöyle konuştu: ‘‘Mahkemenin kararına saygımız sonsuzdur. Ama, başımı öne eğecek, çoluk çoğumun utanmasına vesile olacak hiçbir şey söz konusu değildir. Allah sağlık versin ki hakkımızda ne hükmedilirse onu içeride çekip tekrar çıkalım. Kaldığımız yerden bugüne kadar inandıklarımıza daha da inanmış olarak mücadelemize devam ederiz.’’ Bu arada Demirel'in karşılanması sırasında Karatepe, RP'lileri eleştiren çıkışlarıyla tanınan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek ile yan yana geldi. Özbek Paşa, ‘‘13 sene PKK ile mücadele ettiysem, bunlarla da edeceğim. ‘Ben bu devleti yıkacağım, ben demokrasi tanımam' dersen yap da görelim’’ sözleriyle RP’lileri eleştirmişti.

Ne demişti?

Beni laik sanmayın

ŞÜKRÜ Karatepe, 10 Kasım 1996 tarihli RP İl Divan Toplantısı'ndaki konuşmasında, Türkiye'de henüz gerçek demokrasinin olmadığını, hâkim güçlerin herkesi kendi görüşleri doğrultusunda hareket etmeye zorladığını öne sürmüştü. Karatepe şunları söylemişti: ‘‘Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. RP'li olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur...’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!