RP'li Başkan tarihi eser yıktırıyor

Güncelleme Tarihi:

RPli Başkan tarihi eser yıktırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün'ün, kentin tescilli tarihi yapılarından Başaralı Çarşısı'nı, Kültür Bakanlığı ve İdare Mahkemesi kararlarını hiçe sayarak yol geçirmek bahanesiyle yıktırmaya başlaması tepkiyle karşılandı. Meram İlçesi'nin Şerefşirin Mahallesi 201 ada, 22 parselde tapuya kayıtlı tarihi Başaralı Çarşısı'nda dükkânı bulunan Kadir Selli, yasalara aykırı yıkım işleminin durdurulmasını istedi ve Ürün hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Selli, tarihi binanın 2'nci derece koruma alanı olduğunu belirterek Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne de başvurduğunu ve mahkemenin 1997/694 esas nolu kararıyla yıkımla ilgili ‘yürütmenin durdurulması' kararını verdiğini bildirdi.

KANUN, HÁKİM DİNLEMEM

Kültür Bakanlığı'nın, 30 dükkân bulunan çarşıyı 1978'de tarihi eser olarak tescil ettiğini belirten Kadir Selli, ‘‘Tüm bunları Başkan Halil Ürün'e bildirdiğimde, ‘Mahkeme beni kazandırmadı. Aynı böyle bir kararı Alaeddin Tepesi etrafına trenyolu yapılmaması için de vermişlerdi. Yolu yaptırdık ve tren çalışıyor. Mahkeme kararı neye yarar? Ben, kanun, hâkim, mahkeme kararı dinlemem' yanıtını aldım. Bu Başkan aşiret reisi gibi. RP'li Başkan Halil Ürün'e karşı olan hukuk mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve hukukun ne olduğunu ona göstereceğim'' dedi.

Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Muammer Koyuncu da, ‘‘Biz de Bakanlığımızın yazısı üzerine Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'ne, buranın 2'nci derecede SİT alanı olduğu için yıkılamayacağı yolunda yazılar göndererek uyardık. Yasalara göre bu çarşının mahkeme sonuçlanıncaya kadar yıkılmaması gerekirdi'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!