RP: Böyle savcıya itimat edilmez

Güncelleme Tarihi:

RP: Böyle savcıya itimat edilmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'nin kapatılma davası Anayasa Mahkemesi'nde sürerken, milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi'ne ve Başsavcı Vural Savaş'a eleştiri yağdırdılar.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay bütçeleri kabul edildi. RP'li Nurettin Kaldırımcı, ‘‘Refahyol'a karşı kampanyalar yürütüldü. Burada hayıflandığım, yargı üyelerinin davranışları oldu. Bu davranışlar siyasi amaçla istismar edildi. Brifinglere tam takım katıldılar. Bu da hükümete karşı tavır olarak algılandı. Vicdanen müsterihlerse sözlerimi geri alırım. Eğer değillerse, yaralı demokrasimizin bugünkü halinde payları vardır’’ dedi. RP'li Ertan Yülek, Adalet mekanizmasının, Genelkurmay brifingine gitmesiyle güvenin sarsıldığını kaydetti. Yargıtay Başsavcısı'nın, RP'nin kapatılmasına ilişkin davanın iddianamesinde, ‘İdrar yapma yöntemi’ ile ilgili bilgilere de yer verdiğini belirten Yülek, ‘‘Bunu, dava dilekçesine koyuyor. Böyle bir savcıya itimat edilemez’’ dedi.

HİZBULLAH KORUMASI

Yülek'in, ‘‘Hizbullah'ın gayriresmiliği tespit edilmemiş’’ sözlerine komisyon üyeleri tepki gösterdi. CHP'li Algan Hacaloğlu, ‘‘Onlar, PKK ile işbirliği içindeler’’ dedi. RP'li Cevat Ayhan, adalet mekanizmasının ideolojik yaklaşım içinde olmaması gerektiğini bildirdi. RP'li Lütfü Esengün ise Türkiye'de ara rejim uygulamalarının yaşandığını öne sürerken, Avukat Eşber Yağmurdereli'nin salıverilmesini de eleştirerek, ‘‘O şahıs hiçbir zaman şifa bulamayacağı için cezasını çekmeyecek. Bütün yanlış uygulamalara rağmen mahkemelerimiz, geçmişteki istiklal ve Yassıada mahkemelerine dönüşmeyecektir’’ dedi.

ANAP'lı Refik Aras, RP'lilerin Genelkurmay brifingleriyle ilgili eleştirilerine yanıt vererek, ‘‘Önce o dönemdeki günahlarınızı yüklenin. Türkiye Cumhuriyeti'nin ana ilkeleri zedelenirse, rejim yolundan saptırılırsa parlamento, sivil örgütler, hâkimler ayağa kalkar. Önce oturun, neden RP hakkında kapatma davası açıldığını düşünün’’ dedi.

Takıyye üstadı Erbakan

Başsavcı Vural Savaş, Erbakan'ı, ‘en büyük takıyye ustası’ olarak niteledi. Erbakan'ın 13 Nisan 1994'te RP grubundaki konuşmadaki, ‘Türkiye’nin şu anda bir şeye karar vermesi lazım. RP adil düzen getirecek. Bu kesin şart. Geçiş dönemi yumuşak mı olacak, sert mi olacak, tatlı mı olacak, kanlı mı olacak. 60 milyon buna karar verecek' sözlerini anımsatan Başsavcı Savaş, şöyle dedi:

‘‘Bin yıllık takıyye geleğinin en büyük üstadı kabul edilen RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, bu sözlerinin ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturmak için söylediklerinin hiçbiri inandırıcı değildir. Acaba bu konuşmayı televizyon kameralarında izleyen milyonlarca kişiden bir teki dahi inandırıcı bulmuş mudur?’’

Başsavcı ilginç bir şekilde DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in 1 Şubat 1990'da Türkiye'nin Amerikalı Dostları Derneği'nin yıllık toplantısındaki, bir panelde yaptığı konuşmayı da örnek verdi. Savaş, Çiller'in Türkiye'de İslamcı akımların dinamik şekilde ön plana çıktıklarını ve Türk eğitim sisteminde dinci ve laik olmak üzere bir ikiliğin ortaya çıktığını belirten konuşmasını RP aleyhinde delil gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!