Rolü kaptırınca görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Rolü kaptırınca görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 10:20

Bahçeli'nin ekonomik kriz nedeniyle "Bu yıl yapmayalım" diyerek ödenek vermediği 9'uncu Türk Kurultayı'nı, MHP'li Bakan Çay, Demirel'in himayesinde düzenlemişti.

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye karşı çıkarak MHP'nin çok önem verdiği Türk Kurultayı'nda liderliğin Demirel'e kaptırılmasına neden olan MHP'li Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay görevinden azledildi. MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli Türk Kurultayı'nda liderlik rolünün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e kaptarılmasına neden olan Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay'ı azlettirdi.

Bahçeli'nin ekonomik kriz nedeniyle ‘‘Bu yıl yapmayalım’’ diyerek ödenek vermediği 9'uncu Türk Kurultayı'nı Süleyman Demirel'in himayesinde düzenleyen Çay, ‘‘istifa et’’ mesajlarına da kulak tıkayınca, Bahçeli'nin isteğiyle Başbakan Ecevit tarafından görevden alındı. Kararı, dün Cumhurbaşkanı Sezer de onayladı. Yerine Devlet Bakanı Faruk Bal vekalet edeceği Çay 57. Hükümet'te görevinden ayrılan 10. bakan oldu.

Lidere itaatin ‘mutlak’ olduğu MHP-ülkücü gelenekte Bahçeli'ye bir anlamda ‘isyan’ ederek MHP'nin siyasi rakipleriyle işbirliğine giren Çay'ın azli, Başkent kulisleri için ‘sürpriz’ olmadı.

Çay'ın azli, MHP ile özdeşleşen Türk Kurultayı'nda, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ön plana çıkmasından da, Bahçeli'nin büyük rahatsızlık duyarak, Çay'ın azli için düğmeye bastığı kaydedildi. Bu gelişmelerin ardından Çay'ın azli, ‘‘Bahçeli, kendi bakanı Çay'ın inadı yüzünden Türk Kurultayı'nda liderliği Demirel'e kaptırmasını hazmedemedi’’ yorumlarına da neden oldu. Bahçeli'nin muhalefeti yüzünden MHP'li bakan ve yöneticilerin de katılmadığı 9. Türk Kurultayı'nda MHP'nin ve Bahçeli'nin rakibi BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile ATP Genel Başkanı Tuğrul Türkeş'in da ön plana çıktığı savunulmuştu. Bu yüzden MHP tabanında ortaya çıkan ve aşağıdan yukarı yönetime ulaşan rahatsızlık da azilde etkili oldu.

21-22-23 Aralık 2001 tarihlerinde İstanbul'da yapılan Kurultay'ın sekreterya hizmetlerini yapan TÜDEV Vakfı, Bahçeli'ye bağlı olan Başbakanlık Tanıtma Fonu'na başvurarak kurultay harcamaları için 500 milyar lira istemişti. Ancak, Bahçeli, ağır kriz ortamında bu kadar para harcamanın yanlış olduğunu belirterek ‘‘Bu yıl kurultayı yapmasak birşey kaybetmeyiz’’ dedi. Ancak Çay, 1993'ten beri her yıl yapılan kurultayda diretince Bahçeli ipleri kopardı ve o anda Çay'ı azletmeyi kafasına koydu.

Ne pahasına olursa olsun kurultayın yapılmasından yana tavır alan Çay ise Kurultay'a Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sırasında himayelik yapan ve katılan Demirel'e başvurarak işadamlarının sponsorluğuyla kurultayı gerçekleştirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!