Rögar kazasında ölüme 250 bin TL tazminat

Güncelleme Tarihi:

Rögar kazasında ölüme 250 bin TL tazminat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 11:53

İzmir'in Urla İlçesi'nde açık bırakılan rögar kapağı nedeniyle yönetimindeki minibüsle kaza yapıp yaşamını yitiren SHP İlçe ve Özurlalılar Taşımacılık Kooperatifi Başkan Yardımcısı 43 yaşındaki Ali Odabaşı'nın ailesinin açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizayon İdaresi Genel Müdürlüğü'nü (İZSU) olaydan sorumlu olduğu gerekçesiyle 250 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

Kaza İskele Mahallesi Çeşmealtı yolunda, 12 Eylül 2006 tarihinde meydana geldi. Yönetimindeki 35 UCJ 50 plakalı minibüsle giden 2 çocuk babası Ali Odabaşı, bir şirket tarafından (Delta) yapılan çalışma sonucu açık bırakılan atıksu rögarının üstünden geçince minibisün sol ön ve arka tekerliği patladı. Sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu ters yöne dönen minibüs, bir evin duvarına çarparak durabildi. Sürücü Ali Odabaşı, olay yerinde yaşamını yitirdi.

Hukuk mücadelesine başlayan Ali Odabaşı'nın Fransız asıllı eşi Delphin Odabaşı, çocukları Selen Odabaşı ve Ceren Odabaşı adına avukatları aracılığıyla İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İZSU hakkında toplam 189 bin TL maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı. Delphin Odabaşı, “Eğer görevliler görevini yapmış olsaydı eşim ölmeyecekti. Benim çocuklarım da babasız kalmayacaktı” dedi.

Haberin Devamı

SAVCI DA CEZA DAVASI AÇTI
Soruşturmayı tamamlayan Urla Cumhuriyet Savcısı da, olayda ihmalleri olduğu gerekçesiyle Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Cihnioğlu, aynı yerde çalışan Hasan Çakıroğlu, Mustafa Aslan, İZSU Urla yetkilisi Hakan Keçeci, çalışan Saffet Anu, inşaat firmasının sorumlusu Pervin Heyvacı ve Yaşar Yangu hakkında Urla Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmaları için dava açtı.

Savcı, rögar kapağının takip, bakım ve onarım işlemleriyle ilgili olarak Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, İZSU ve rögarı imal eden firmanın yetkililerinin ortak sorumluluklarının bulunduğunu, görevlilerin hiçbirisinin gerekli özenle davranmamaları nedeniyle olayın meydana geldiğini vurguladı. Bu nedenle bu kişilerin Ali Odabaşı'nın ölümüne yol açtıkları gerekçesiyle yargılanmalarını istedi.

250 BİN TL TAZMİNAT
Ceza davası devam ederken, eşinin ölümüyle yıkılan Delphin Odabaşı'nın kendisi ve çocukları için açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişiler, raporlarını mahkemeye sundu. Bilirkişiler olayın sorumlusunun İZSU olduğunu belirtti. Bilirkişiler, ölen Ali Odabaşı'nın eşinin ve 2 çocuğunun bu olay nedeniyle mağdur olduklarını ve İZSU'nun tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme heyeti Ali Odabaşı'nın ölümünden İZSU'nun sorumlu olduğuna kanaat getirdi, 49 bin lira manevi, 139 bin 500 lira maddi olmak üzere toplam 188 bin 500 lira tazminat ödenmesi kararı verdi. Tazminatın yasal faiziyle birlikte 250 bin lirayı bulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İZSU avukatları, karara itiraz edip temyize başvuracaklarını belirtirken, Delphin Odabaşı, “Çocuklarım babasız kaldı. Sürekli bana babalarını soruyorlar. Ne cevap vereceğimi bilemiyorum. Keşke eşim yaşasaydı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!