Robot ordusu

Güncelleme Tarihi:

Robot ordusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pentagon, 21. yüzyıla girerken mini casus uçaklar, robotlar ve radarlara sahip olmak için büyük bir hazırlık başlattı.

Gökyüzündeki küçük nokta, düşman tarafından fark edilmeden, yavaş yavaş yaklaşıyor. Havada bir süre duraklayan 10 santim boyundaki mikro uçak, daha sonra 1 santim boyunda ve 1 gram ağırlığındaki kamerasını düşman karargâhının bulunduğu bir binanın beşinci katındaki pencereden içeriye yöneltiyor. Ve burada olanların görüntülerini tüm ayrıntıları ile iki mil uzaktaki Amerikan karargâhına naklediyor...’’

Evet, bilimkurgu gibi, ama asla değil. Washington Post Gazetesi'nde ‘‘Pentagon, mini uçaklardan robotlara ve radarlara kadar yeni aletler peşinde’’ başlıklı haber, bu cümlelerle başlıyor. Gazete, ABD Savunma Projeleri Araştırma Dairesi Yöneticisi James McMichael'e dayanarak verdiği haberde, Savunma Bakanlığı'nın 21. yüzyıla yeni savunma araçlarıyla girmeye hazırlandığını vurguluyor. Buna göre, kara, hava, deniz birliklerinde kadro indirimine gidilecek; ama pilotsuz uçakların, kara robotlarının ve alıcılarla donatılmış uyduların yer aldığı insansız projelere ağırlık verilecek.

Yeni projelerden en ilginci, ekip halinde çalışması planlanan robotlar. Bu robotlar görüntü ve harita bilgileri aktarmak amacıyla kullanılacak. Robotlar, merdiven çıkabilecek ve gerektiğinde kendini savunabilecek. Mikro-robotlar, insanların giremeyecekleri yerlere gidebilecek. İki santimetre boyutunda planlanan robotlar, bilgi toplama amacıyla binaların en gizli bölümlerine girebilecek, biyolojik ve kimyasal silahları keşfedebilecek yeteneklere sahip olacak ve uzaktan yönetilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!