Robot Asimo'ya kardeÅŸ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Robot Asimoya kardeÅŸ geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 17, 2005 11:51

Japon elektronik firması Hitachi, Honda'nın Asimo ve Sony'nin Qrio'suna karşı ilk insansı robotu olan 'Emiew'i, geliştirdi. Hitachi'ye göre Emiew dünyanın en hızlı hareket eden robotu. Htachi yaptığı tanıtımda 1.3 metrelik robotun saatte 6 km hızıyla dünyanın en hızlı hareket eden insansı robotu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Japonya'da gerçekleştirilen bir basın toplantısında tanıtılan Pal ve Chum isimli Emiew'ler sahip oldukları iki tekerlek aracılığıyla hareket ediyorlar. Hitachi'ye göre Emiew'in ayak yerine tekerleğe sahip olmasının tek sebebi daha hızlı bir robot yaratma ihtiyacından kaynaklanıyor. Hitachi, Emiew tamamen isanlarla beraber çalışmak üzere yaratılan bir robot olduğunu ve böyle bir robotun da insanlardan daha yavaş hareket etmemesi gerektiğini vurguluyor.

Yürümek, yürümek, yürümek

Robot araştırmalarının uzun yıllardan beri üstünde durduğu en önemli konu robotları insanlar gibi yürütebilmek. Robotlar firmaların reklamı açısından oldukça önemli. Bu yüzden sık sık dünya çapında dolaşıyorlar. Honda'nın Asimo'yu hatırlayacağınız gibi Türkiye'yi de ziyaret etmiş ve oldukça ilgi çekmişti. Japonların ağırlıkta olduğu çeşitli firmalar tasarımlarını bilim fuarlarında sergileyerek mühendislik becerilerini gösteriyorlar. Bu gösterilerden birisi de Washington'da düzenlenen AAAS (İleri Bilim İçin Amerikan Organizasyonu).

Haberin Devamı

Bu fuarda en çok ilgiyi üç ayrı firmadan üç ayrı tasarım çekti. Bu üç tasarımın en büyük ortak noktası da insan gibi yürüyebilmeyi hedeflemeleriydi. Dengenin ve insan gibi ayakta durarak yürümenin robot araÅŸtırmalarındaki en zor konulardan birisi olması, firmaların bilgi ve becerilerini kanıtlamaları açısından yıllarca bir araç olarak kullanılmasına neden oldu. Fakat Hitachi'nin, Emiew ile bu yarış içine girmeyeceÄŸini göstermesi, kimilerine göre firmanın yakın gelecekte tüketicilere hitap edecek geliÅŸkin insansı robotları satışa sunacağı mesajını veriyor.Â

Gelecekteki arkadaşlarımız

Sony'nin Qrio'su robotlar arsında belki de birbirinden değişik en çok eylemi gerçekleştirebileni. Qrio şarkı söyleyebiliyor, "jogging" yapabiliyor ve dans edebiliyor. Ayrıca geçen yıla kadar dünyanın en hızlı robotuydu. Qrio'nun rekorunu kıran robot ise Asimo. Saatte 3 km hızla gidebilen Asimo, yaratıcılarına göre Qrio'dan dört kez daha hızlı. İnsansı robot yarışına geçen sene katılanlardan birisi de yine bir Japon firması olan Toyota. Toyota geliştirdiği trompet çalabilen robotuyla pek çok fuarda dikkatleri üzerine çekmesini bildi.

Haberin Devamı

Hitachi'nin düzenlediği toplantıda Emiew'in hızı kadar ilgi çeken bir diğer özelliği de konuşma yeteneği oldu. Pal ve Chum sözleriyle pek çok gazeteciyi şaşırttı. Hitachi'ye göre Emiew'ler 100 kelimelik bir kelime hazinesine sahip. Emiew'lerin kafasında, gövdesinde ve tekerleklerine yakın bölgelerinde bulunan çeşitli sensörler çevreyle etkileşimde bulunmalarını sağlıyor. Sony, Honda ve Hitachi'nin robotları bu ay gerçekleşecek olan World Expo fuarında yüz yüze gelecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!