Robot araç yarışı heyecan yarattı

Güncelleme Tarihi:

Robot araç yarışı heyecan yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 11:48

Pentagon tarafından Nevada’da bu yıl ikincisi düzenlenen 2 milyon dolar ödüllü robot otomobil yarışı, heyecana ve çeşitli ilklere sahne oldu. Bağımsız bir şekilde çalışan robotlar tarafından yöneltilen 23 aracın katıldığı yarışta, Stanford Üniversitesi’nde yeniden tasarlanan Volkswagen Touareg birinci oldu.

Haberin Devamı

Pentagon’a bağlı DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) tarafından, savaş alanlarında daha kolay insani yardım sağlamak üzere robotik araç gelişimini teşvik etmek için düzenlenen 2 milyon dolarlık DARPA Grand Challenge yarışı geçtiğimiz hafta sonu düzenlendi. Heyecanın her anında eksik olmadığı yarışı Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen VW Touareg isimli robot araç kazandı.

 

Nevada’da bulunan Mojave Çölü’ndeki 212 kilometre uzunluğundaki yarışı VW Touareg, yarışı tamamlayabilen diğer 4 rakibini geride bırakarak 6 saat 53 dakikada tamamladı. Tamamen bağımsız bir şekilde çalışan robot araçlar, yarış alanının engebeli ve virajlı yollarına rağmen sahip oldukları işlemci ve algılayıcılar sayesinde geçen sene düzenlenen yarışa göre oldukça ilerleme kaydettiler.

 

Haberin Devamı

Geçen sene ilki düzenlenen DARPA Grand Challenge’a katılan hiçbir araç finiş çizgisine ulaşmayı başaramamıştı. Bu seneki yarışa katılan 23 araçtan 5’i finiş çizgisine ulaşmayı başardı. Bunun oldukça büyük bir ilerleme olduğunu belirten DARPA yetkilileri Stanford Üniversitesi başta olmak üzere yarışa katılan diğer takımların büyük bir iş başardığını belirtti.

 

Yarışla ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://www.grandchallenge.org/ adresi ziyaret edilebilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!