Rize'de çay vadisi ve adası kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Rizede çay vadisi ve adası kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2015 11:29

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Rize'de çay sektörünün geliştirilmesine yönelik projeler kapsamında, "çay vadisi ve çay adası" kurma çalışmalarını hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

Rize'de yaklaşık 500 milyon lira harcanarak hayata geçirilecek projeyle, şehirde binlerce üreticinin ekmek kapısı olan çayın fiyatının ve ihracatının artarak, bölgeye ciddi bir katma değer sağlaması bekleniyor. DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada çay üretiminde Türkiye'nin, Türkiye'de de Doğu Karadeniz ve özellikle de Rize'nin en önemli üreticilerden olduğunu belirtti.

Bölgede çay sektörünü geliştirmeye yönelik çeşitli projeler yapıldığını dile getiren Kaldırım, "Bu kapsamda yapılan en önemli projelerden biri de 'çay vadisi ve çay adası' kurma çalışmalarıdır. Çay adasıyla bölgeyi bir vadi olarak değerlendirerek, organik çayı daha ileri düzeylere taşımayı planlıyoruz. Bu şekilde hem yeni ürünler üretilecek hem de turizme hizmet edebilecek kompleks bir proje hayata geçmiş olacak" dedi.

Kaldırım, geleneksel çay sektörünün ve çaycılığın önemli bir alanı kapsadığını vurgulayarak, "Dünyada çay üretiminde bölgemiz 5. sırada yer alıyor. Çay sektörü çok önemli bir sektör ama artık Ar-Ge, inovasyon ve altyapı çalışmalarıyla biraz daha katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun dışında ihracatta yaşanan sorunlar da aşılarak, dünyada çok önemli bir Türk çayı markası yaratılmalı. Bu alanda ticaret borsası ve ticaret sanayi odalarının güzel çalışmaları var" diye konuştu.

"PROJEYLE EKO VE AGRO TURİZMİNİN DE GELİŞMESİNİ ARZU EDİYORUZ"

Proje kapsamında Ar-Ge çalışmaları yapılacak Çay Araştırma Merkezine başlandığını anlatan Kaldırım, "çay vadisi ve çay adası"nda çay parkı, çay hobi bahçesi, botanik bahçe temalı çay satış çarşısı, çay müzesi, mini çay eko köyleri, organik çay bahçeleri, rehabilitasyon merkezi, kongre ve sergi merkezleri ile turizme dönük otellerin yer alacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Kaldırım, projeyle eko ve agro turizminin de gelişmesini arzu ettiklerine değinerek, bölgeyi ziyarete gelen turistlerin organik çay bahçelerinde Doğu Karadeniz kültürünü ve tecrübeleri yaşamasını istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin çayı iç pazar ağırlıklı ürettiğine dikkati çeken Kaldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talep çok fazla ve Türkiye sadece iç pazara hitap ediyor. O nedenle biraz daha yüksek ürünler üretmek çok daha önemli. Bu proje hem çayın fiyatını hem de ihracatını artıracaktır ve bölgeye ciddi bir katma değer sağlayacaktır. Bu kapsamda Rize'yi odak nokta seçtik ve burada botaniğiyle, adasıyla ve farklı tematik çalışmalarla çayı bir turizm değeri olarak kullanmak istiyoruz. Bunun dışında teleferikle de çay satışı yapmayı düşünüyoruz. Rize'de yapacağımız geniş kapsamlı projeyle, turizme hizmet verebilecek ve bölgenin ciddi katma değer elde edebileceği bir çay sektörü oluşturmayı hedefliyoruz. "
Çetin Oktay Kaldırım, projenin, Ar-Ge ve çay parkı çalışmalarıyla başladığını, en kısa sürede projeyi tamamlayarak hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!