Rize eski başsavcısı görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Rize eski başsavcısı görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 15:08

HSYK’nın son kararnamesi ile Konya’ya tenzil-i rütbe ile savcı olarak atanan Rize Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul hakkında Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ’görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla dava açıldı.

İsmet Özkorul hakkında dava açılmasına neden olan olay, Rize Adliyesi’nde 11 Şubat 2011 tarihinde yapılan mübaşir ve katiplik sınavları sırasında meydana geldi. Adliyeye, 2’si kadrolu, 10’u sözleşmeli 12 katip ve 6 mübaşir alımı için yapılan yazılı sınavda 94 kişi mülakata katılmaya hak kazandı.

Ancak kazananlar arasında bulunan 3 kadın adayın yazılı sınava girmedikleri halde imzalı sınav kağıtlarının diğer kağıtların arasına konulduğunu fark eden sınav komisyonu üyeleri, durumu Sınav Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay’a bildirdi. Akçay’ın talimatıyla başlatılan incelemenin ardından güvenlik kamerası kayıtlarından da sınava girmedikleri tespit edilen 3 kadın adayın sınavı, usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle geçersiz sayıldı ve bu kişilerin mülakata alınmasına izin verilmedi.

MÜFETTİŞLER ARAŞTIRMA YAPTI

Olayın Adalet Bakanlığı’na bildirilmesi sonrasında Rize’ye gelerek inceleme başlata müfettişler, güvenlik kamera kayıtlarına el koydu. İddialara göre, incelemenin ardından G.A. adlı kadının sınav günü Başsavcı İsmet Özkorul ile birlikte makam aracıyla Adliye binasına geldiği ve Başsavcının odasına geçtiği saptandı. Daha sonra da koruma polisi Gökhan U. ile yengesi İ.B. ve AK Partili bir ilçe Belediye Başkanı’nın kadın arkadaşı B.T.’nin de adliyeye geldikten sonra Başsavcı Özkorul’un odasına çıktıkları belirlendi. Başsavcının odasında bulunduğu belirtilen 3 kadın, burada kendilerine verilen yazılı sınav metnini bilgisayarla yazdı. Özkorul’un özel kalemindeki yazıcı ile çıktı alınan ve adaylar tarafından imzalanan sınav kağıtları Başsavcı ve koruma polisi tarafından sınav salonuna götürülerek diğer sınav kağıtlarının arasına karıştırıldı.

PÜSKÜRTMELİ YAZICI BAŞSAVCI’NIN ÖZEL KALEMİNDE BULUNDU

Durumun sınav komisyonu üyelerince ortaya çıkarılmasının ardından yapılan incelemede kadınların imzaladığı sınav kağıtlarının püskürtmeli bir yazıcıdan çıkarıldığı, sınavın yapıldığı salonda ise lazer yazıcılar kullanıldığı belirlendi. Püskürtmeli yazıcının sadece Başsavcının özel kaleminde bulunduğu tespit edildi ve bu durum müfettiş raporlarına da yansıdı. Bu arada, kadın arkadaşını sınava sokan AK Partili İlçe Belediye Başkanı’nın sınavdan kısa bir süre önce de sınav komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Akçay’ı makamında ziyaret ettiği, Hakim Akçay’a bir Bakanı da yakından tanıdığını söylediği de müfettiş raporlarında yer aldı.

HAKKINDA DAVA AÇILDI

Konuyla ilgili olarak müfettişlerin incelemelerinin tamamlanmasının ardından Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Rize eski Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Rize Adliyesi’nde görevli birim Müdürü H.E. ile Başsavcı’nın koruması G.U. hakkında, ’Görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik’ suçlamaları ile TCK.’nın 240’ıncı maddesi gereğince 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 4 Temmuz Trabzon Adliyesi’nde görülecek.

BAŞSAVCIYA TENZİL-İ RÜTBE

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden 2006 yılında Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan İsmet Özkorul, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ’nun son kararnamesi ile Konya’ya savcı olarak atandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!