Rize’de de sel felaketi: 12 ölü

Güncelleme Tarihi:

Rize’de de sel felaketi: 12 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2010 00:00

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde dün gece etkili olan sel sonrası heyelanda 12 kişi hayatını kaybetti.2 kişinin kayıp olduğu bölgede 6 kişi de yaralandı. Meteorolojik ölçümlere göre Rize'ye bir ayda yağan yağmur sadece bir günde yağdı. Bölgede incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Faruk Özak, bugüne kadar bölgede böyle bir heyelanın yaşanmadığını belirterek, ''Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

İŞTE O FELAKETİN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

BELDEYİ TOPRAK YUTTU / Foto Galeri

HEYELANDA HAYATINI KAYBEDENLERİN FOTOĞRAFLARI

KARADENİZ SAHİL YOLU ULAŞIMA KAPANDI / WEB TV

Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde yağışın kesilmesinin ardından evlerin yıkıldığı, insanların mahsur kaldığı yolunda ihbar alınan bölgelere ulaşmak için çalışma başlatıldı. Çevre il ve ilçelerden kurtarma ekipleri ve iş makineleri bölgeye gönderildi.   

Sel felaketinde hayatını kaybedenlerden 10'unun isimleri şöyle: Akif Kopuz (53), eşi Meliha Kopuz (47), oğlu Muhammet Kopuz (20), kızı Vildan Kopuz (18), Ahmet Kopuz ile Fazile Efil, Servan Taşkıran (7), Osman Kutay, Tahir Akat (18), Sonay Pehlivan ve Serdar Pehlivan...

Gündoğdu Beldesi'nde kayıp sayısının ise 1 olduğu belirlendi. Bölgede arama çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

3'Ü AĞIR 6 YARALI

Yaralılar Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 82'İnci Yıl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 3 yaralının durumunun ağır olduğu öğrenildi. Yağışın kesildiği bölgede ulaşılabilen alanlarda arama çalışmaları aralıksız sürüyor.

20 EV YIKILDI, 100'DEN FAZLA EV HASAR GÖRDÜ

Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda yaklaşık 20 ev yıkıldı, 100’ü aşkın ev de hasar görerek oturulamaz hale geldi. Sel sularına kapılarak sürüklenen yaklaşık 150 araçta büyük maddi hasar meydana geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü, bazı araçlar da diğerlerinin üzerine düştü.

Gündoğdu’da ara sokaklar, dere yataklarına dönüştü, çekilen sular yerini çamur ve balçığa bıraktı.

BİR AYLIK YAĞIŞ BİR GÜNDE YAĞDI

Sel felaketinin yaşandığı Rize'ye (merkez) dün toplam 167.9 kg yağış düştü. Bu, neredeyse Ağustos ayı yağış ortalamasına tekabül ediyor. Meteorolojik ölçümlere göre Rize'de Ağustos ayının yağış ortalaması metrekareye 180 kilogram. Rize'de son olarak 1996 yılının Ekim ayında benzer bir yağış görülmüştü. 1996 yılının Ekim ayının sadece 14'üncü günü Rize'ye toplam 178,7 kilogram yağış düşmüş, bu yağış da meteorolojik arşivlere bölgenin yağış rekoru olarak kaydedilmişti. Rize bölgesinde yağışlar önümüzdeki aylarda artarak sürüyor ve risk oluşturuyor. Rize'de metrekareye ortalama Eylül ayında 243.6 kg, Ekim ayında 309.9 kilogram yağış düşüyor.

SU VE ELEKTRİK YOK

Haberin Devamı

Hasarın en fazla yaşandığı Gündoğdu Beldesinin 5 mahallesi ile köylerine elektrik ve su verilemiyor. Bölgeye yönlendirilen çok sayıda iş makinesi, kapanan köy ve mahalle yollarını ulaşıma açmak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başladı. Yağışın önemli ölçüde hasar verdiği Veliköy’e ulaşan iş makinelerinin kapalı olan yolu karşılıklı olarak açmaya başladığı bildirildi.

'EN BÜYÜK FELAKETLERDEN BİRİ'

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Gündoğdu beldesinde yaşanan sel ve heyelanın da Rize'de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu söyledi. Bakırcı, “Yolda yürümek bile mümkün olmadı. Karayolunda 70-80 santimetre yüksekliğinde su vardı. Bu su gücüne bir şey dayanmaz. Denize sıfır noktada bir metreye yakın su oluyorsa arka tarafları düşünmek bile istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN ÖZAK: BUGÜNE KADAR ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR HEYELAN OLMUŞ

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.

Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, “Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz” dedi.

Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, “Ankara'dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir” dedi.

Haberin Devamı

BÖLGEYE 1,5 MİLYON LİRALIK ACİL NAKDİ YARDIM GÖNDERİLECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak sonucu meydana gelen sel ve heyelanların ardından, bölgeye 1,5 milyon Liralık acil nakdi yardım gönderilmesi için talimat verdi.

ASKERİ HELİKOPTER 12 KİŞİYİ KURTARDI

Gündoğdu’da sel ve toprak kaymalarının yaşandığı bölgede askeri helikopter, Araklı Mahallesi’nde 2 katlı bir evde mahsur kalan 12 kişiyi çatıya yaklaşarak aldı ve bölgeden uzaklaştırdı. Rize Jandarma Komutanlığı karşısındaki helikopter pistine iniş yapan helikopterde bulunan 12 kişiden hasta olan 3'ü hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

KAYIP SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

Haberin Devamı

Gündoğdu beldesinde yaşanan sel felaketinde 1 kişinin daha kayıp olduğu ortaya çıktı. Veliköy köyündeki evinde herhangi bir hasar olmamasına rağmen 75 yaşındaki Havva Kopuz bulunamadı. Yaşlı kadının sel sularına kapılmış olabileceği ileri sürüldü. 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde Salim Bilgin ile kayıp olduğu belirtilen Havva Kopuz’un bulunabilmesi için çalışmalar sürüyor.

BAKAN DEMİR, SEL BÖLGESİNDE
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Rize'nin Gündoğdu Beldesi'ndeki sel ve heyelanlarda yakınlarını kaybeden vatandaşlara taziye ziyaretinde bulundu.
Bu akşam saatlerinde Rize'ye gelen bakan Demir, Gündoğdu Beldesi balıkçı barınağında sel ve heyelanda hayatını kaybeden Hamidiye Mahallesi eski muhtarı Osman Kutay'ın yakınlarıyla görüşerek başsağlığı dileğinde bulundu.

Bakan Demir, ardından Gündoğdu Beldesi girişinde, çöken evleri yerinde inceledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Demir, bölgede buna yakın bir afetin daha yaşandığını hatırlayan olmadığını belirterek "Bunu son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerinin etkileri olarak değerlendiriyorum. Bu bölge dağlık bir bölge, kentleşme ise dere yataklarında yapılıyor. Son yıllarda iklim değişiklikleriyle birlikte bizim vadilerdeki dere yataklarından sahillere yüksek su ile birlikte gelen malzemelerin geldiği noktadaki yapılaşmalar ciddi risk oluşturuyor. Özellikle tüm Karadeniz Bölgesi'nde bu böyle. Mutlaka dere yataklarındaki yapılaşmaları dönüştürüp iyileştirmemiz gerekiyor. Bizim afet olmadan muhtemel büyük yağış alma ihtimalimizi bugün artık görüyoruz. Ona göre dere yataklarının hemen üzerlerinde, dere yatakları önünde kurulmuş kentlerimizde dönüşümü sağlamamız gerekiyor. Bu yapılaşmalara karşı tedbir almak zorundayız. Dere yataklarındaki her yapılaşma ciddi risk altında. Karadeniz'deki vadilerde, heyelan riskleriyle karşı karşıyayız. Bu heyelan risklerini mühendislik çalışmalarıyla büyük ölçüde kestirip hesaplamak mümkün. Özellikle heyelan riski altındaki yapılaşmaları da dönüştürmemiz gerekiyor. İnsanların burada oturmaması gerekiyor” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!