River Plate Boca Juniors maçı hangi ülkede oynanıyor? 15 Kasım hadi ipucu sorusu

Güncelleme Tarihi:

River Plate Boca Juniors maçı hangi ülkede oynanıyor 15 Kasım hadi ipucu sorusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2018 18:39

River Plate Boca Juniors maçı, Arjantin Ligi'nde derbi niteliği önemli bir karşılaşmadır. Maradona gibi önemli isimlerin forma giydiği bu karşılaşma, dünya futbolunun en önemli derbi karşılaşmaları arasında sayılıyor. İşte, Arjantin Ligi'nin iki büyük takımı River Plate Boca Juniors maçı hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

River Plate Boca Juniors maçı, futbol dünyasının mihenk taşları arasında yer alıyor. İşte, tarihiyle birlikte River Plate Boca Juniors maçı hakkında bazı bilgiler

Futbolda dünyanın en ateşli derbisi olarak gösterilen 'Super Clasico' rekabetinin temeli ekonomik ve sınıfsal farklılıklara dayanıyor. Dünyanın diğer rekabetleri dinsel ve ırksal farklılıklar üzerine kurulurken zamanın şartlarıyla hepsi ekonomik şartlar üzerine oturtuldu.

Super Clasico rekabetinin ilk yıllarında, Boca Juniors ekonomik açıdan dar gelirli insanların desteklediği, River Plate ise zenginlerin taraftarı olduğu bir kulüp olarak ön plana çıktı. Fakat yıllar geçtikçe bu farklılık ve çizgiler ortadan kalktı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in La Boca mevkisinden çıkan River Plate-Boca Juniors derbisinin ilk tohumu 2 Ağustos 1908'de atıldı. Bu maçı Boca Juniors kazanırken 1913'te oynanan ilk resmi derbinin galibi ise River Plate oldu.

Derbinin ruhunu oluşturduğunu söylenen 'sınıfsal farklılık' konusu ise satın alınan River Plate'in düşük gelirli vatandaşların yaşadığı La Boca'dan ayrılıp yüksek gelirlilerin yaşadığı Buenos Aires'in kuzeyine taşınmasıyla ortaya çıktı.

Yaşanan tartışmalar beraberinde lakapları da getirdi. Bocalılar ezeli rakiplerine 'tavuklar' diye hitap ederken River Plateliler de Boca'nın kurulduğu mevkiinin hemen yanında bulunan nehre hitaben 'leş kokanlar' ve 'domuzlar' lakaplarını taktı.

'Super Clasico'da iki futbol mabedi Boca Juniors'ın La Bombanera ve River Plate'in El Monumental statları olarak dikkat çekiyor.
Özellikle gollerden sonra tribünden yukarıdan aşağıya akan taraftarlarıyla bilinen bu derbi, futbol facialarına da sebebiyet verdi.

İrili ufaklı birçok olaydan en trajik olanı ise 23 Haziran 1968 yılında River'ın El Monumental'de yaşandı. Bir iddiaya göre Boca Juniors taraftarları River Plate bayraklarını tutuşturarak diğer tribüne attı diğer iddiaya göre ise River Plateliler Boca Juniors tribününe daldı. Olay, Arjantin'in o dönem askeri cunta rejiminden geçmesinden dolayı hiç aydınlatılamadı. Hiçbir soruşturma açılmadı. Fakat yaklaşık 150 taraftarın yaralandığı arbedede, 12'nci kapının etrafında 71 taraftar ezilerek hayatını kaybetti.

Ölenlerin yaş ortalaması 19 olarak açıklandı.

O sezon 68 futbol kulübü, bu tribün faciasında ölenlerin aileleri için yüksek miktarda para topladı.

Haberin Devamı

BİRÇOK YILDIZ BU KARŞILAŞMADA YER ALDI

Arjantin'de en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan kulüp River Plate ile uluslararası alanda en başarılı Arjantin takımı Boca Juniors'ın 300'ü aşkın rekabetinde La Bombanera ekibinin üstünlüğü dikkat çekiyor.

Özellikle son yıllarda rakibine karşı üstülük kuran Boca Juniors, bir futbol efsanesi Diego Armando Maradona ile birlikte anılıyor. Boca Juniors'ta Martin Palermo'nun da ayrı bir yeri var.

River Plate ise bu isimlere Alfredo di Stefano ile cevap veriyor.

Boca Juniors, Gabriel Batistuta, Juan Sebastian Veron, Pablo Riquelme gibi isimleri futbol dünyasına sunarken River Plate'de de Francescoli, Burgos, Hernan Crespo, Burgos, Saviola ve Ortega isimleri izlememizi sağladı.

BAKMADAN GEÇME!