Restorasyon merakı 100 yıllık tabloyu mahvetti

Güncelleme Tarihi:

Restorasyon merakı 100 yıllık tabloyu mahvetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 22:42

İspanya’nın Zaragoza kenti yakınlarındaki Merhamet Mabedi Kilisesi’nde bulunan 100 yıllık İsa Peygamber freski nem yüzünden zarar görünce yaşlı bir kadın tarafından restore edilmek istendi. Ancak ortaya korkunç bir görüntü çıkınca uzmanlar işe el koydu.

İspanya’da yaşlı bir kadın, 19’uncu yüzyıldan kalmış ve ressam Elias Garcia Martinez’e ait bir Hz. İsa freskini fırça darbeleriyle yenilemeye kalkınca sanat eseri mahvoldu.
Martinez’in torunu, ‘Ecce Homo’ (İşte İnsan) isimli bu tabloyu dini eserleri toplayan Centro de Estudios Borjano’ya bağışladı. Yetkililer geçtiğimiz günlerde kilisenin envanterinin ne durumda olduğunu araştırmaya kalkınca korkunç manzara ortaya çıktı. En son 2010 yılında fotoğrafı çekilen Martinez’e ait duvar freskinin yerinde tamamen bambaşka bir şeyin yer aldığını gördüler.
2010 yılında çekilen İsa freskinde bazı dökülmeler görülüyor, fırça darbeleri giderek silikleşiyordu. Ama bu yeni tabloda narin fırça darbelerinin yerini kaba fırça rötuşları almıştı. Araştırma yapan görevliler, tablonun 80’li yaşlardaki bir kadın tarafından renove (yenileme) edilmeye çalışılırken bu hale geldiğini tespit etti. Adı açıklanmayan yaşlı kadının, tamamen iyi niyetle hareket etmek isterken bu görüntünün ortaya çıktığı da belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!