Rektörlerden YÖK Başkanı'na türban tavrı

Güncelleme Tarihi:

Rektörlerden YÖK Başkanına türban tavrı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 12:24

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yeni YÖK Başkanı olarak ilk kez rektörlerle buluştu.
'Üniversitelerde yasaklar kalkacak' açıklamasını 'Türban yasağını kaldırmak istiyor' diye yorumlanan rektörler yeni başkana tepki gösterdi
Özcan, Rektörler Komitesi toplantısına girdiği sıralarda üniversitelere 5 bin kadronun hükümet tarafından verilmesi de dikkati çekti.
İŞTE REKTÖRLERİN TÜRBANA YÖNELİK TEPKİLERİ...

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/REKTOR_telefon_banner.jpg

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, toplantıda YÖK Başkanı Özcan'ın kendilerine nerelerde görev yaptığını anlattığını, kendisini tanıttığını söyledi. Okudan, “(Her zaman desteğinizi bekliyorum. Beni ne zaman isterseniz arayabilirsiniz) dedi” şeklinde konuştu.

Türban yasağına ilişkin bir soru üzerine ise Okudan, yasalar değişmediği müddetçe yasağı uygulayacaklarını belirterek, “Sonuçta biz devlet memuruyuz, kamu görevlisiyiz. Yasaları uyguluyoruz” dedi. Toplantıda, hiçbir gerginlik olmadığını belirten Okudan, başkanın sadece kendisini tanıtarak, “Ben de sizleri ziyaret edeceğim” şeklinde konuştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Özcan'ın ayrıca, “Üniversitelerin kadro konusunda rahatlatılacağını, öğretim üyelerinin özlük hakları konusunda iyi günler geleceğini” söylediğini aktaran Okudan, toplantıda öğrencilere yönelik bir konunun geçmediğini ifade etti.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın ise türban yasağına ilişkin soruya “Bizim gündemimizde bu konu yok. Gündeme geldiği zaman tavrımızın ne olacağını daha önce beyan etmiştik” dedi. Toplantıda, “Öğretim üyelerinin özlük haklarıyla ilgili ciddi açılımlar beklendiği” şeklinde bir konuşma geçtiğini de belirten Akaydın, doktoralı öğretim üyesi sayısının artırılması ve bununla ilgili olabilecek şeylerin konuşulduğunu söyledi.

Akaydın, toplantıda, yurt dışına doktora öğrencisi gönderme, vakıf üniversitelerinin desteklenmesi, öğrenci sayılarının artırılması, yurt dışı üniversitelerle ortak programların yürütülmesi gibi konuların da konuşulduğunu bildirdi.

Akaydın, “YÖK Başkanı Özcan 'Kapısının bütün rektörlere açık olduğunu' belirtti. 'Rektörlerle çok yakın bir çalışma politikası izleyeceğini, Türk üniversitelerinin sorunlarının çözülmesi için YÖK Başkanı ve YÖK'ün rektörlere ihtiyacı olduğunu' söyledi” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da, türbana ilişkin sorulara karşılık, üniversitelerde herhangi bir şeyin uygulanmasının yasalarla belirlendiğinin altını çizdi. Yamaç, “Kişisel uygulamalarımız söz konusu olamaz. Sadece üniversiteler değil, tüm kamu kurumları yasaların çizdiği yolda hareket eder” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da, YÖK Başkanı'nın “Çok açık ve şeffaf bir yönetim sergileyeceğini” söylediğini belirterek, “(Üniversitelerle beraber olacağını, bizlerin de kendisine yardımcı olmamızı istedi)” dedi.

Türban yasağına ilişkin bir konunun toplantıda gündeme gelmediğini belirten Aras, şöyle konuştu:

“Bizim üniversitemizin tavrı bu konuda açıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün yasalarını, mahkemelerin kararlarını sonuna kadar uygularız. Ben Sayın Başkanın açıklamasında türban yasağını kastettiğini zannetmiyorum. Çünkü bu kadar açık yargı kararları AİHM kararları başta olmak üzere, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları olmasına rağmen böyle bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Ne kastettiğini bilemiyoruz şu anda. Zamanla açıklayacaktır.”

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Özcan'ın “5 bin araştırma görevlisi kadrosunun hemen hemen garanti olduğunu” kendilerine söylediğini ifade eden Aras, Özcan'ın, “Bu konuyu aktardığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuya olumlu yaklaştığını” söylediğini anlattı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, “Şu ana kadar YÖK Başkanı'nın katılmadığı bir ÜAK toplantısı hatırlamadığını” kaydetti.

Hilmioğlu, “Türban yasağını kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Türkiye eğer bir hukuk devletiyse, ulema devleti değilse bu kararlar hepimizi bağlar” diye konuştu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, üniversitelerde yasakların kalkmasında fayda olacağını, ancak burada türban kastediliyorsa bu konunun hassas ve tehlikeli bir konu olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Akbulut, bunun serbest bırakılmasının YÖK Başkanı'nın kişisel yetkisinde olmadığını belirterek, bu konunun risk yarattığını savundu.

YÖK Başkanı'nın istediği takdirde ÜAK toplantısına katılabileceğini belirten Akbulut, “Öyle bir mecburiyeti olmadığını düşünüyorum” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!