Rektörlerden Başbakan'a türban tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Rektörlerden Başbakana türban tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘Üniversitelerde türbana yumuşak bir tutum takınmak gerektiği’ yolundaki sözleri, yükseköğretim camiasında şok yarttı. Bu öğretim yılını hedef alarak ‘türban kesin yasak’ kararı veren Rektörler Komitesi başta gelmek üzere, Yılmaz'ın sözlerine tepkiler yükseldi. Rektörlerin, öğretim yılı açılış törenlerinde Yılmaz'a yanıt verme kararı aldıkları bildirildi.

Yılmaz'ın sözlerinin, ‘türbansız fotoğraf’ şartı çerçevesinde sorunsuz tamamlanan öğrenci kayıtlarının son gününe denk gelmesini ‘talihsizlik’ olarak değerlendiren rektörler, Başbakan'ın ‘esneklik’ talebine büyük tepki gösterdiler. Rektörler, ‘‘Bu ifadeler, yeni öğretim yılında, üniversitenin tüm düzenini yıkmaya, hukuk devletinin kurum ve kurallarını alt-üst etmeye yöneliktir, hukuku yok saymaktır’’ dediler.

Mart ayı başında türban yasağından taviz verilemeyeceğini açıkladığı ve rektörlere MGK'nın brifing vermesini sağladığı için Başbakan Yılmaz'ın tepkisini çeken YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün ise öğretim yılı açılış konuşmalarında türbana değinmeyeceği öğrenildi. Yakın çevresine, ‘‘Biz söyleyeceğimizi söyledik ve uygulama da hukuka dayalı ve saygılı biçimde yürütülecek’’ diyen Gürüz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın katılacakları tüm törenlerde, ‘türbana değinmeyen’ konuşmalar yapacak. Yılmaz'ın son sözleri üzerine, ‘taviz yok’ kararını rektörlere ileten Gürüz'ün, böylece, ‘Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin üniversitelerinde türban sorunu yoktur' mesajını vermeyi planladığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!