Referandum ne zaman yapılacak? 2017 referandum tarihi!

Güncelleme Tarihi:

Referandum ne zaman yapılacak 2017 referandum tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 11:07

Referandum ne zaman yapılacak sorusu gündem içerisindeki önemini koruyor. Toplam 18 maddelik değişiklik ile yeni anayasayı halk oylamasına sunmak isteyen TBMM, yapılacak referandum aracılığıyla durumu sonuca bağlayacak. Cumhurbaşkanının onayına sunulması beklenen referandum kararı, onaylanmasının ardından kısa süre içerisinde tarih konusunu netleştirecek. Peki, referandum ne zaman yapılacak? İşte, merak edilen o tarihle ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Referandum ne zaman yapılacak sorusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki oylamanın tamamlanması ve ilgili maddelerin cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından etkisini daha da arttıracak. Anayasada değişikliği öngörülen toplam 18 maddenin kanunen onaylanması, referandum aracılığıyla gerçekleşecek halk oylamasının durumuna göre netleşecek. Peki, referandum ne zaman yapılacak? İşte, detaylı bilgiler

REFERANDUM NE ZAMAN YAPILACAK?

Anayasa maddelerinde bazı değişiklikler yapılmasını gündeme getiren AK Parti'nin 18 maddelik değişiklik teklifi  TBMM'de süren uzun maratonun ardından kabul edildi. Mecliste kabul edilen 18 maddelik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanının onayıyla birlikte Resmi Gazete'de  yayımlanacak olan tasarı, referandumun yapılacağı net tarihi de belirleyecek. Referandumun 26 Mart-4 Nisan 
aralığında yapılacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Referandum tarihiyle ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, referandumun 20 Nisan'a kadar gerçekleştirileceğini dile getirdi. Yıldırım,

"Vatandaş değişimi zorluyor, değişim istiyor. Direnen biz olamayız. Bizim aksine değişimi zorlamamız lazım. Bu anayasa değişikliği, muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında, 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde de kesin tarih açıklanmış olur. Bu tabii Yüksek Seçim Kurulunun vereceği bir karar." ifadelerinde bulundu.

Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'ın haberine göre Anayasa değişikliği referandumu için üç tarih söz konusu. Söz konusu olan bu tarihler  2 Nisan, 9 Nisan ve 16 Nisan olarak niteleniyor. 2 Nisan’a yetişebilse, ki bu seçenek düşmüş görünüyor, o zaman YSK seçim takvimi 2 Şubat’ta başlayacaktı.  Olsaydı; referandum için tarih 2 Nisan olacaktı. Dolayısıyla YSK’nin seçim takvimi de 2 Şubat’ta işlemeye başlayacaktı. Referandum 9 Nisan olursa, takvimin başlangıcı 9 Şubat olur, seçmen listeleri de 11 Şubat’ta askıya çıkar ve 19 Şubat’a kadar askıda kalır. Referandum 16 Nisan’da yapılırsa bu tarihleri 1 hafta ileri almak gerekir. Yani şu anda bu tarihlerin hepsi değişken. 

Haberin Devamı

YSK BAŞKANI TARİH AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Anayasa değişikliği için referandum tarihinin belli olmadığını söyledi.  YSK Başkanı Güven, YSK binasına gelişinde referandum tarihi ile ilgili basın mensuplarının sorusunu cevapladı.  Güven, "Tarih belli olsun sonra konuşuruz. Tarih henüz belli değil bizim hazırlıklarımız devam ediyor. Ne zaman yayınlanacağı benim yetkimde değil. Belirlenince bir tarih belirleyeceğiz" karşılığını verdi.

GURBETÇİLER İÇİN SANDIK KURULACAK

Türkiye, Anayasa referandumunda Almanya’daki Türk vatandaşlarının bu ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilmesi için Berlin nezdinde resmi girişimde bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin talebi Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Almanya Dışişleri  Bakanlığına resmi yazıyla (nota) iletildi. Alman makamlarının, Türkiye’nin bildiriminin ardından, referanduma  ilişkin bazı ek bilgiler talep ettiği, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. 
Diplomatik kaynaklar, Almanya’daki mevzuat gereği, yabancı ülke vatandaşlarının Almanya’da kurulacak sandıklarda  oylarını kullanabilmesi için, en az 60 gün önceden bildirimde bulunmak gerektiğini, bu koşulun yerinegetirildiğini kaydettiler.

Haberin Devamı

 Almanya’nın, seçimlerin yapılacağı bölgelerde çevre güvenliğinin sağlanması gibi konularda beklentilerinin  bulunduğu, görüşmelerde bir sorun yaşanmasının beklenmediği ifade edildi. 

Türkiye’de referandum tarihinin kesinlik kazanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulunun yurt dışındaki oy kullanma işlemleri hakkında tüm detayları belirlemesi, bunların kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı ise süreçte aksaklıkların yaşanmaması için, önceden hazırlıklarını sürdürüyor ve gerekli izinler için başvurularını sürdürüyor. 

Daha önce yapılan seçimlerdeki deneyimler ışığında, Almanya’nın farklı kentlerindeki 13 başkonsoloslukta  sandıkların kurulması, oy verme işleminin mart ayının ikinci yarısında başlaması ve yaklaşık 15 gün sürmesi  öngörülüyor.

Türkiye’nin Almanya’nın Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor. 

Başkonsolosluk binalarının büyük olduğu kentlerde sandıklar bu binalarda kurulacak. Başkonsolosluk binalarının küçük olduğu kentlerde ise oy kullanma işleminin kiralanacak çok amaçlı salonlarda ya da fuar alanı gibi merkezlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Yurt dışında en fazla Türk vatandaşının yaşadığı ülke olan Almanya’da, 1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde, kayıtlı bir milyon 411 bin seçmenden, 575 bini sandık başına giderek oy kullanmıştı. 

BAKMADAN GEÇME!