Referandum 2017 ne zaman yapılacak? İşte, tarih bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Referandum 2017 ne zaman yapılacak İşte, tarih bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2017 16:08

Referandum 2017 için tarih konusu gündemde yer almaya devam ediyor. Anayasa değişikliği teklifi TBMM'de onaylanmasının ardından, cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak değişiklik teklifi, referandum 2017 ile halk oylamasına sunulacak. Peki, referandum 2017 ne zaman yapılacak? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Referandum ne zaman sorusu halk tarafından araştırılmaya devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tamamlanan oylama sonrası cumhurbaşkanı tarafından değerlendirilecek anayasa değişikliği teklifi, onaylamanın ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak. Peki, referandum 2017 bu sürecin ardından ne zaman yapılacak?

REFERANDUM NE ZAMAN YAPILACAK?

Anayasa maddelerinde bazı değişiklikler yapılmasını gündeme getiren AK Parti'nin 18 maddelik değişiklik teklifi  TBMM'de süren uzun maratonun ardından kabul edildi. Mecliste kabul edilen 18 maddelik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanının onayıyla birlikte Resmi Gazete'de  yayımlanacak olan tasarı, referandumun yapılacağı net tarihi de belirleyecek. Referandumun 26 Mart-4 Nisan 
aralığında yapılacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Referandum tarihiyle ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, referandumun 20 Nisan'a kadar gerçekleştirileceğini dile getirdi. Yıldırım,

"Vatandaş değişimi zorluyor, değişim istiyor. Direnen biz olamayız. Bizim aksine değişimi zorlamamız lazım. Bu anayasa değişikliği, muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında, 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde de kesin tarih açıklanmış olur. Bu tabii Yüksek Seçim Kurulunun vereceği bir karar." ifadelerinde bulundu.

YSK BAŞKANI TARİH AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Anayasa değişikliği için referandum tarihinin belli olmadığını söyledi.  YSK Başkanı Güven, YSK binasına gelişinde referandum tarihi ile ilgili basın mensuplarının sorusunu cevapladı.  Güven, "Tarih belli olsun sonra konuşuruz. Tarih henüz belli değil bizim hazırlıklarımız devam ediyor. Ne zaman yayınlanacağı benim yetkimde değil. Belirlenince bir tarih belirleyeceğiz" karşılığını verdi.

GURBETÇİLER İÇİN SANDIK KURULACAK

Türkiye, Anayasa referandumunda Almanya’daki Türk vatandaşlarının bu ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilmesi için Berlin nezdinde resmi girişimde bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin talebi Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Almanya Dışişleri  Bakanlığına resmi yazıyla (nota) iletildi. Alman makamlarının, Türkiye’nin bildiriminin ardından, referanduma  ilişkin bazı ek bilgiler talep ettiği, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. 
Diplomatik kaynaklar, Almanya’daki mevzuat gereği, yabancı ülke vatandaşlarının Almanya’da kurulacak sandıklarda  oylarını kullanabilmesi için, en az 60 gün önceden bildirimde bulunmak gerektiğini, bu koşulun yerinegetirildiğini kaydettiler.

Haberin Devamı

 Almanya’nın, seçimlerin yapılacağı bölgelerde çevre güvenliğinin sağlanması gibi konularda beklentilerinin  bulunduğu, görüşmelerde bir sorun yaşanmasının beklenmediği ifade edildi. 

Türkiye’de referandum tarihinin kesinlik kazanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulunun yurt dışındaki oy kullanma işlemleri hakkında tüm detayları belirlemesi, bunların kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı ise süreçte aksaklıkların yaşanmaması için, önceden hazırlıklarını sürdürüyor ve gerekli izinler için başvurularını sürdürüyor. 

Daha önce yapılan seçimlerdeki deneyimler ışığında, Almanya’nın farklı kentlerindeki 13 başkonsoloslukta  sandıkların kurulması, oy verme işleminin mart ayının ikinci yarısında başlaması ve yaklaşık 15 gün sürmesi  öngörülüyor.

Türkiye’nin Almanya’nın Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor. 

Başkonsolosluk binalarının büyük olduğu kentlerde sandıklar bu binalarda kurulacak. Başkonsolosluk binalarının küçük olduğu kentlerde ise oy kullanma işleminin kiralanacak çok amaçlı salonlarda ya da fuar alanı gibi merkezlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Yurt dışında en fazla Türk vatandaşının yaşadığı ülke olan Almanya’da, 1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde, kayıtlı bir milyon 411 bin seçmenden, 575 bini sandık başına giderek oy kullanmıştı. 

BAKMADAN GEÇME!