Refahyol'dan dini kitaplara sahte imzalı onay

Güncelleme Tarihi:

Refahyoldan dini kitaplara sahte imzalı onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Refahyol döneminde, yanlışlarla dolu dini kitaplara sahte imzayla onay verdiği ortaya çıktı.

Rauf Pehlivan tarafından hazırlanan ve Gonca Yayınevi tarafından çıkarılan ‘Hikmetleriyle Namaz Abdest ve Gusül Rehberi' ile Abdurrahman Aydın tarafından yazılan ‘Abdest ve Gusül ve Namazı Öğreniyorum' adlı kitaplar, bir yıl önce Refahyol döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nca, uzmanlara inceletildi. Uzmanlardan biri, her iki kitapta da dini açıdan yanlış bilgiler ve uygunsuz ifadeler yer aldığını belirterek, geniş bir rapor hazırlayıp bakanlığa sundu. Ancak bakanlıkta, uzmanın ‘Yayınlanması sakıncalıdır' raporu, imzası taklit edilerek, ‘Tavsiye edilebilir' şeklinde değiştirildi ve iki kitap da Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli kitaplar arasına alındı.

Gonca Yayınları'ndan çıkan, özellikle kadınlara ve cinsel yaşama ilişkin fetvaların bulunduğu ‘Kaynaklarıyla Büyük Kadın İlmihali Ansiklopedisi' kitabının da yazarı olan Rauf Pehlivan'ın kitabıyla, Abdurrahman Aydın'ın kitabı piyasada Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyesiyle satılmaya ve okullarda okutulmaya başladı. Ancak, kitabı sakıncalı bulan uzman, piyasada satıldığını görünce Talim Terbiye Kurulu'na başvurarak, bu kitapların yanlışlarla dolu olduğunu, bu yönde rapor verdiğini bildirdi. Yapılan araştırmada, adı açıklanmayan uzmanın imzasının taklit edilerek, kitaba ‘olur' verildiği ortaya çıktı. Kurul, uzmanın yaptığı başvurudan sonra kitapları uyarılar doğrultusunda yeniden inceletti ve uyarılarda haklı olduğunu, kitaplarda yanlışlar bulunduğunu saptayarak, tavsiye kararlarını kaldırdı. Ancak, imzasını taklit ederek kitaplarla ilgili tavsiye kararının çıkmasını sağlayanların bulunarak cezalandırılmasını isteyen uzmanın, bu isteği geri çevrildi. Anayol-D Hükümeti'nin başa geçmesinden sonra bakanlıktan kendisine bir teşekkür yazısı gönderilerek olay kapatıldı.

Bu arada, 1989 yılında basılan kitaplar üzerinden tavsiye kararı kaldırılmasına rağmen kitabın piyasada ‘MEB tavsiyesiyle' satışının sürdüğü bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!