Refah savunmasını tamamladı

Güncelleme Tarihi:

Refah savunmasını tamamladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararına karşı kendisini ‘‘Parti kapatmalarda Anayasa Mahkemesi maddeleri değil, Siyasi Parti Yasası hükümlerine bakılmalıdır'' görüşüyle savunacak. RP, hazırladığı yaklaşık 100 sayfalık savunmada, Demokrasi ve Barış Partisi (DBH) ile Diriliş Partisi hakkındaki davaları da emsal gösterdi.

Dört ana, 15 de alt bölümden oluşan savunmanın son rötuşlarının yapıldığı öğrenildi. RP lideri Necmettin Erbakan, Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk, hukukçu milletvekilleri Süleyman Arif Emre, Şeref Malkoç, Mustafa Kamalak ve Mehmet Ali Şahin'in hazırladığı savunmada, Başsavcı Vural Savaş'ın RP'nin Anayasanın 68. maddesi uyarınca kapatılması isteminin yanlış olduğu savunuldu.

Savunmanın giriş bölümünde, ABD ve Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan beri parti kapatılmadığı ifade edildi. İddianamede getirilen ‘‘Türkiye'deki laiklik batıdakilerden farklıdır'' görüşüne de karşı çıkan RP, savunmada bu konuda da Batı ülkelerinden örnekler verdi.

Anayasa'da 1995'te yapılan değişiklikle 69. maddeye ‘‘siyasi partilerin kapatmalarının kanunla düzenlenmesi'' cümlesinin eklenmesine karşın, bu düzenlemenin bir türlü yapılmadığı ve bu nedenle mevcut Siyasi Partiler Yasası'nın parti kapatma ile ilgili hükümlerinin uygulanması gerektiği ifade edildi. RP savunmasına DBH'nin savunmasından da bölümler aldı. Savunmada Diriliş Partisi'nin kapatılması kararı da örnek verilerek, ‘‘Karar Anayasa'da konuyla ilgili belirleyici bir madde olmamasına rağmen Siyasi Partiler Yasası'nın ‘İki seçime girmeyen parti kapatılır' hükmünü düzenleyen 105. maddesine göre verildiği'' belirtildi.

RP savunmasının esasa ilişkin bölümde de Partiler Yasası'nca kapatma gerektirecek şartların henüz oluşmadığı iddia edildi. Bu nedenle RP'nin kapatılamayacağı savunuldu. Savcı Vural Savaş'ın delil olarak sunduğu konuşma ve tavırlarının da gerçekdışı olduğu iddia edildi.

Savunmanın son bölümünde RP'nin kapatılması davasının ‘‘hukuki değil siyasi olduğu'' belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!