Raportör, talebin reddini istedi

Güncelleme Tarihi:

Raportör, talebin reddini istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 16:44

ANAYASA Mahkemesi, CHP’nin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK şüphelisi sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından çıkarılan, MİT mensuplarının ve Başbakan’ın özel olarak görevlendirdiği kamu görevlilerinin terör suçlarında bile Başbakan izniyle soruşturulabilmeleri düzenlemesinin iptali istemini yarın görüşerek, karara bağlayacak.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi raportöründen MİT müsteşarı Hakan Fidan’a iyi haber geldi. Raportör, Fidan’a yargılama zırhı getirdiği gerekçesiyle CHP’nin davacı olduğu yasanın iptal isteminin reddini istedi. Raportör raporunun, Anayasa Mahkemesi heyeti için bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK şüphelisi sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından geçen yıl şubat ayında düzenleme yapılmıştı. Yasada, MİT mensuplarının ve Başbakan’ın özel olarak görevlendirdiği kamu görevlilerinin terör suçlarında bile Başbakan izniyle soruşturulabilmeleri düzenlemesi istenmiştir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞINA VE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

CHP, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda yapılan bu değişikliğin iptali istemiyle AYM’de dava açmıştı. Düzenlemenin anayasanın hukuk devleti, eşitlik, yargı bağımsızlığı gibi maddelerine açıkça aykırılık oluşturduğu vurgulanarak, iptali talep edilmişti. CHP’nin başvurusunu AYM jet hızıyla gündeme aldı. Başvurunun bugün karara bağlanması bekleniyor.

YARGILAMA ZIRHI İPTAL EDİLECEK Mİ?

AYM iptal kararı verirse, MİT mensupları ve Başbakan’ın özel görevlendirdiği kişilere yargılama zırhı iptal edilecek. Reddi halinde ise MİT mensuplarına ve Başbakan’ın özel görevlendirdiği kişilere yargılama zırhı anayasa vizesi almış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!