Randevu yerine nasihat aldılar

Güncelleme Tarihi:

Randevu yerine nasihat aldılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Filistin’de seçimi kazanan HAMAS Lideri Halid Meşal, dün geldiği Ankara’da Başbakan Erdoğan’dan randevu beklerken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’la görüştü. Görüşmeye son anda ‘AKP’li sıfatıyla’ Dışişleri Bakanı Gül de katıldı. Meşal’e ‘İsrail’in varlığını tanı, demokratik düzende kalarak terörü bırak’ mesajı verildi.

Haberin Devamı

ANKARA’ya HAMAS ziyareti diplomatik bilmeceye dönüştü. AKP’nin davetlisi olarak Ankara’ya gelen Hamas heyeti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan beklediği randevuyu alamadı. HAMAS’la görüşmeyi AKP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat yaptı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de son anda katıldığı görüşme öncesinde Başbakanlık kaynakları, ‘Abdullah Gül bakan olarak değil AKP’li sıfatıyla HAMAS’la görüşecek’ açıklamasını yapmak ihtiyacını duydu. HAMAS’ın nasihat aldığı ziyaret İsrail’in şiddetli tepkisine yol açtı.

TARİFELİ UÇAKLA

Hamas’ın lideri Halit Meşal dün tarifeli uçakla Şam’dan başkente geldi. Türk tarafı, ‘Biz davet etmedik, Hamas AKP’den randevu istedi’ açıklamasını yaparken İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, ‘Abdullah Gül bana görüşmeyi üç gün önce haber vermişti’ dedi. Daha sonra da Livni’nin tepki açıklaması geldi.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞEMEDİ

Hamas heyetiyle birlikte aynı uçakla Ankara’ya gelen Suriye asıllı gazeteci Hüsnü Mahalli, Halit Meşal’in akşam saatlerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile görüşeceğini söyledi, hatta ‘Erdoğan Başbakan değil, AKP Genel Başkanı sıfatıyla görüşecek, o yüzden buluşma parti merkezinde olacak’ ayrıntısını verdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı ve Hükümet nezdindeki değerlendirme neticesinde Erdoğan, Hamas heyetine randevu vermedi.

Daha sonra Hamas heyeti Abdullah Gül ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile buluştu. Görüşmede, uluslararası toplumun üzerinde durduğu konular iletildi:

Yan yana yaşayacağınız ortağınız İsrail’in varlık hakkını tanıyın.Yanlış yollara girmeyin, Ortadoğu’nun radikal ve terörist örgütleriyle işbirliği yapmayın. Şiddeti reddedin, silahlı mücadeleyi bırakın.Seçimle yani demokratik yoldan iktidara geldiniz, demokrasiden sapmayın.

Sızan bilgilere göre Hamas’ın ziyaretinin gerçekleşmesi şöyle oldu: Hamas’tan gelen ziyaret talebi, bir süredir hükümet içinde tartışılıyordu. Sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu talebe hafta başında olumlu yanıt verdi. ABD ve İsrail’den gelen ‘Hamas’ı kabul etmeyin’ mesajları üzerine bu ziyaretin resmi nitelikli olmamasına özen gösterildi.
DIŞİŞLERİ’NDE RAHATSIZLIK

Dışişleri’nden üst düzey bürokratlar şu anda Hamas’ın ziyaretine sıcak bakmadıkları için, alınan karar önceki gece dar bir kadroya iletildi. Birçok diplomat gelişmelerden, kamuoyu ile birlikte dün sabah haberdar oldu.

Bu tutum, daha önce defalarca ‘Hamas’ın Türkiye ziyareti söz konusu değil’ açıklamasında bulunan diplomatlarda sıkıntı yarattı. Nitekim, bakanlığın sıkıntısı, üst düzey bir yetkilinin, ‘Bakanlığımızdan bir davet yok. Hamas başka kanallar üzerinden gelmiş olabilir’ sözleriyle ima edildi.

DIŞİŞLERİ KARŞILAMADI

Hamas heyeti Esenboğa’ya indikten sonra, doğrudan kalacakları ve alkollü içki servisinin yapılmadığı Metropolitan Oteli’ne saat 10.45’de yerleşti. Hamas’ı havaalanında Dışişleri’nden herhangi bir yetkili karşılamadı. Heyet, otelde dinlendi. 13.15’de Devlet Konukevi’ne gelen heyetle, öğle yemeği yedi.

GEÇ GELEN AÇIKLAMA

Dışişleri akşam 21.00'de açıklama yaparak Hamas heyetinin talepte bulunduğu, Filistin seçimlerinden galip çıkan bir grubun temsilcileri olarak heyetin gelişine izin verildiği bildirildi. Açıklamada, "Türkiye olarak, bulunduğumuz geçiş döneminde Ortadoğu Barış Sürecini ileriye götürecek gelişmelere katkıyı sorumluluğumuzun parçası görmekteyiz" denildi.

GÜL’DEN ERDOĞAN’A BİLGİ

Bakan Gül, görüşmeden sonra Başbakan Başbakan Erdoğan'a bilgi verdi. Gül, ayrıca HAMAS heyetinin Dışişleri bürokratları ile yaptığı görüşmeyle ilgil bilgiyi de, Başbakanlıkta diplomatlardan aldı.

Açık açık anlatılacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, ziyaretin Hamas’ın talebi üzerine gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

‘Uluslararası toplumun beklentileri hakkında Türkiye’nin görüşleri, gelen heyete en açık şekilde iletilecektir. Temaslar, Türkiye’nin Orta Doğu Barış Süreci’ne ilişkin saydam ve ilkeli politikası çerçevesinde değerlendirilmelidir.’

Haberin Devamı

MEŞAL: ZİYARETTEN MEMNUN KALDIK

Haberin Devamı

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Türkiye'yi ziyaretlerinden çok memnun kaldıklarını söyledi.

Meşal, Ankara'dan ayrılmadan önce, kaldığı otelde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye için her zaman en iyisini temenni ettiklerini” belirtti.

Halid Meşal, kendisinin ziyaretini izleyen gazetecilere hitaben de, “Bize bu kadar sabırlı ve iyi davrandığınız için gitmeden önce sizi selamlamak istiyorum. Sizin çabalarınızı çok takdir ettiğimizi söylemek istiyorum. Size çok çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Gazeteciler aracılığıyla Türk halkına da selam söyleyen Meşal, ”Saydığımız, sevdiğimiz, çalışan, ilerleyen, kardeş Türk halkı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Meşal, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz her zaman Türkiye'ye en iyisini dileriz, temenni ederiz. Türkiye'nin hayrını, ilerlemesini istiyoruz ki, ileride bölgede rol oynayabilsin. Ben ve Hamas'taki kardeşlerim bu ziyaretten çok memnun kaldık.”

Meşal ve beraberindekiler, basının görüntü almaması için Esenboğa Havalimanı'nın VIP bölümünü kullanmadı. Heyet, THY'nin tarifeli uçağıyla saat 19.40'da Esenboğa Havalimanı'ndan ayrıldı.

Havalimanında yoğun güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!