Ramazan etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Ramazan etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

1998 tüm yurtta sakin ve olaysız karşılandı. Yılbaşı gecesinin Ramazan'a denk gelmesi eğlence yerlerini olumsuz etkiledi. Çok sayıda eğlence yeri daha gece yarısı olmadan kapılarına kilit vurdu. Vatandaşlar, geçtiğimiz yıllardaki yılbaşlarının aksine evlerinde oturmayı tercih ettiler. Yılın ilk bebeği saat 00.01'de İstanbul'da dünyaya geldi.

Yılbaşı gecesinin Ramazan'a denk gelmesi, eğlence yerlerini büyük ölçüde etkilerken, fanatik dinci grupların olası tepkilerinden çekinenlerin korktukları başlarına gelmedi. Yılbaşı gecesi tüm yurtta sakin ve olaysız geçti. Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'da 1998'in ilk gününde bir intihar, bir yaralama ve bir kurşunlama olayı ile küçük çaplı 10 yangın meydana geldi. Başkent Ankara'da da yılbaşı gecesi hiçbir adli olay yaşanmadı. Emniyet Müdürlüğü ve Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bildirilen ölüm vakası da olmadı. Yılbaşı gecesi güvenlik güçlerine fazla iş düşmezken, aralarında alkollü sürücülerin de bulunduğu 14 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda ölen ve yaralanan olmadı. Türkiyenin eğlence merkezi İstanbul, geçmiş yılların aksine oldukça sakin bir yılbaşı geçirdi. Akşam saatlerinden itibaren, İstanbulluların çoğunun, geçtiğimiz yıllardaki yılbaşı gecelerinin aksine, evlerinde oturmayı tercih ettikleri gözlendi. Gecenin ilerleyen saatlerinde, bazı eğlence yerleri kapılarına kilit vurdu, açık bulunanların da tenha olduğu gözlendi. Ancak Taksim ve İstiklal Caddesi ve Şişli'deki eğlence yerleri eski yılbaşlarını aratmadı.

VALİLER SEVİNDİRDİ

Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı ve eşi Sevda Hanım, yeni yıla girerken yetiştirme yurdu, çocuk yuvası ve kimsesizler yurdunu gezdi, hediyeler dağıtıp, kimsesizlerin yeni yılını kutladılar. Şanlıurfa Valisi Şehabettin Harput da annesi tarafından dövülen 6 yaşındaki Şanlıurfalı Sibel'e sahip çıktı. 1998 yılına girerken, küçük kızı yattığı çocuk hastanesinde ziyaret eden Vali, Sibel'in hastanedeki tedavisinin sona ermesinden sonra yetiştirme yurduna götürüleceğini söyledi. Vali Harput, Sibel'e oyuncak bebek hediye etti.

98'İN İLK BEBEKLERİ

Ankara'da yeni yılın ilk bebeği ikiz oldu. Ayşe Korkan'ın SSK Ankara Hastanesi Etlik Doğumevi'nde 00.05'de dünyaya getirdiği ikizlerden biri kız diğeri erkek oldu. İkizlerin 2 kilo 400 gram ağırlığında ve 46 santim boyunda dünyaya geldiği belirtildi. Dr. Birsu Sarıışık, doğumun sezeryanla gerçekleştirildiğini belirterek, bebeklerin sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti. İstanbul'da 1998'in ilk bebekleri, saatler 00.01'i gösterirken dünyaya gözlerini açtı. Zeynep Kamil Kadın Doğum Hastanesi'nde saat 00.01'de 23 yaşındaki Senem Aygün, 3 kilo 750 gram ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirirken, aynı dakikada Zeytinburnu Semiha Şakir Doğum ve Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde Iraklı Türkmen 17 yaşındaki Nejla Türkmenoğlu da 3 kilo 560 gram ağırlığında bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Senem Aygün'ün bebeğine ‘Berivan’, Nejla Türkmenoğlu'nun bebeğine doğumu gerçekleştiren Dr. Elif Kartal tarafından, ‘Mustafa’ adı verildi. İzmir'de 1998'in ilk bebeği ise saat 00.10'da SSK Tepicik Doğumevi'nde dünyaya geldi. Ümmühan ve Aydın Altınışık çifti ilk oğulları Batıkan'a gelen kardeşe, Doğukan adını koydu. Şanlıurfa Doğumevi'nde yeni yılda dünyaya gelen ilk bebeğe Gap adı verildi. Önceki gün sancılar içinde eşi İbrahim tarafından Doğumevi'ne getirilen Vetaha Turgut, yeni yılın ilk dakikalarında bir kız bebek dünyaya getirdi. Kamyon şoförü baba İbrahim Turgut, ‘‘İlk çocuğumuz olan kızımıza, bölgenin kaderini etkileyen bir proje olan Gap adını koyduk. İkinci çocuğumuzun erkek olmasını istiyoruz. Adını da Fırat koyacağız’’ dedi.

YILIN İLK PROTESTOSU

Kızıltoprak Yelken ve Sualtı Sporları Kulübü'nün 5 sporcusu, Marmara Denizi'ndeki kirliliği protesto etmek için yeni yıla su altında girdi. Kızıltoprak Yelken ve Sualtı Sporları Kulübü Asbaşkanı Nusret Saraçoğlu ile birlikte Erenköy sahiline gelen Levent Karataş, Metin Karataş, Güliz Emir Ünal, Ahmet İnut ve Zeki Taş adlı sporcular, saat 23.55 sıralarında balıkadam kıyafetleriyle denize girdiler. Marmara Denizi ve çevre kirliliğini protesto amacıyla yaklaşık 15 dakika su altında kalan sporcular, saat 00.10 sıralarında karaya çıktılar. Kulüp Asbaşkanı Nusret Saraçoğlu, amaçlarının çevre kirliliği sorununa dikkat çekmek olduğunu belirterek, ‘‘Marmara Denizi'nin daha fazla kirlenmesini önlemek için böyle bir girişimde bulunduk’’ dedi.

Çılgın eğlence

‘Eğlence Mabedi’ olarak bilinen Bodrum, çoğu sanatçının Ramazan ayında çalışmama geleneği yüzünden yeni yıla ‘yıldızsız’ ama gençlerin çılgın eğlencesiyle girdi. Oteller program yapmayınca meydan gençlere kaldı. Ünlü Barlar Sokağı yılbaşında unutulmaz gecelerinden birini daha yaşadı. Soğuk havaya aldırış etmeden sokağa çıkan gençler, saatler 24.00'e yaklaşırken şampanyaları patlattılar. Kalkan kadehlerle yeni yıla giren gençler sabaha kadar dansedip, öpüştüler.

Oğluyla kutladı

Türkiye'nin en önemli kayak ve dinlenme merkezlerinden Uludağ'da 1998'e coşku içinde girildi. Geçen yıl eski sevgilisi Mahsun Kırmızıgül ile Uludağ'a gelen Türk Sanat Müziği sanatçısı Seda Sayan, yaşgünü partisi düzenledi. Oğlu Oğuzcan'ı bir an yanından ayırmayan ve yaşını ‘sır’ gibi saklayan Sayan, Kervansaray Oteli'nde konser verdi.

Kızıyla eğlendi

Abant'da yılbaşı gecesi geçmiş yıllara oranla sönük geçti. Yılbaşının ramazanın ilk gününe rastlaması üzerine otellerdeki eğlenceler sınırlı kaldı. Tamamen yerel sanatçılarla gerçekleştirilen kutlamalar, 02.00'de sona erdi. Sanatçı Ahu Tuğba ise kendi adını taşıyan kızı ile yeni yıla Abant Turban Otel'de girdi. Saat 24.00-03.30 saatleri arasında genel asayiş uygulaması yapan polis ekipleri hiç bir alkollü sürücüye rastlayamadı.

Karda dansöz oynattılar

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki eğlence merkezleri Ramazan nedeniyle yılbaşı gecesi kapılarına kilit vururken, Palandöken Dedeman Rus ve Hollandalı turistler için balo düzenledi. Dedeman Oteli'ndeki yılbaşı gecesinde Hollandalı ve Rus uyruklular çılgınca eğlendi. Saat 24.00 sıralarında Palandöken'in 3 bin 800 metresine çıkan konuklar, kar üstünde dansöz Yasemin Özgen'i izlediler. Sıfırın altında 30 dereceye varan soğukta konukları eğlendiren dansöz Özgen, ‘‘Palandöken'in 3 bin 800 metre yüksekliğinde yeni yıla girmek benim için ayrı mutluluk oldu. İnşallah yeni yılda şansım açılır’’ dedi. Palandöken Dedeman'ın Genel Müdürü Salim Yalçın, 29 Aralık gecesi Erzurumlular için düzenlenen yılbaşı balosuna 700 kişinin katıldığını belirterek, yılbaşı gecesi 800 yabancı konuk ağırladıklarını söyledi.

Taksim'de şampanya

Yılbaşı gecesinin Ramazan'a gelmesi, İstanbul'da eğlence yerlerini büyük ölçüde etkiledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde, bazı eğlence yerleri kapılarına kilit vurdu, açık bulunanların da tenha olduğu gözlendi. Ancak Taksim ve İstiklal Caddesi ve Şişli'deki eğlence yerleri, eski yılbaşlarını aratmadı. Geceyarısı 1998'in başladığı saatte, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde toplanan gençler, çılgınca eğlenip şampanya patlattılar.

İlginç karşılama

Yılbaşını İstanbul Taksim'de karşılayan gençlerden bazıları, saatler 24.00'e yaklaşırken alkolün etkisiyle bayrak direklerine tırmandı.

Yeni yıla denizde girdiler

Antalyalı 8 deniz tutkunu, 1998 yılını Konyaaltı Plajı'nda denize girerek karşıladı. 30-53 yaşları arasındaki çılgın grup, yeni yılın da deniz kadar temiz olması dileğinde bulundu. Havai fişek ve maytap ışıkları altında soğuk sularda yüzen çılgın grubun sözcüsü Avukat Mehmet Ali Yıldırım, ‘‘Yeni yıla böyle titreye titreye girip ülke tanıtımına katkı sağlamak istedik. 1997 yılını da böyle karşıladık ama basın bize gereken ilgiyi göstermedi. Amerika'da bir göle giren grup flaş haber oldu’’ diye dert yandı.

Müdürün dansı

İzmir Casino Hilton'un İskoç Genel Müdürü William E. Mc Ginley, oryantal Sevinç ile göbek atıp, geceyi renklendirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!