Bayram tatili hangi güne denk geliyor? - Bayram tatili kaç gün?

Güncelleme Tarihi:

Bayram tatili hangi güne denk geliyor - Bayram tatili kaç gün
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 19:28

'Ramazan Bayramı'na çok az bir süre kala vatandaşlar bayram tatilinin kaç gün olduğunu ve hangi güne denk geldiğini merak ediyorlar. Bayram tatili Diyanet İşleri'nin belirlediği resmi takvime göre bu yıl 3 günlük tatil ile geliyor. Peki Bayram tatili hangi güne denk geliyor?

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı ne zaman sorusu binlerce vatandaş tarafından her gün merakla sorgulanan konular arasında yer alıyor. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte tatil planı yapan vatandaşlar için en uygun tarih Ramazan Bayramı olarak gözüküyor. Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağını merak eden vatandaşlar Diyanet İşlerinin yayınladığı dini takvime bakıyorlar. Peki, Ramazan Bayramı ne zaman? Tatil kaç gün olacak?

BAYRAM TATİLİ NE ZAMAN VE KAÇ GÜN SÜRECEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde yer alan dini günler takvimine göre Ramazan Bayramı, 25 Haziran Pazar günü başlayacak ve üç gün sürecek. Ramazan Bayramı'nın ilk gününün 25 Haziran Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle Cuma akşamı mesai bitimi sonrası tatil planı başlamış olacak. Bu şekilde tatil, 4 güne kadar çıkmış olacak.

Haberin Devamı

BAYRAMLARDA KÜSKÜNLER NEDEN BARIŞMALIDIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı Ramazan konulu makalesinde, küskünlerin neden barışması ve bayramda nelerin yapılması gerektiği şu şekilde ifade edilmiştir;

Bayramların barış ve sevinç günleri olması hasebiyle küsler barışmalıdır. Dinimiz üç günden fazla dargın durmaya cevaz vermez. Peygamberimiz (s.a.s.), “Bir Müslümanın diğer Müslümana üç günden fazla dargın durması helâl olmaz.” (Buhârî, “Edeb”,57) buyurmuştur.

Sonuç olarak Müslümanlar bayramlar aile fertleri, yakınlar, komşular ve arkadaşlar ile neşe ve zevk içerisinde geçirmeli, bayram namaz kılma, kurban kesme, sadaka-i fıtır verme ve eş-dost ziyareti gibi görevleri yapmalıdır.

Bayram geceleri ibadetle ihya edilmeli, kaza namazı kılınmalı, Kur’ân-ı Kerim okumalı, Allah Teâlâ’dan af ve mağfiret istenmeli ve dua edilmelidir.

BAYRAM NAMAZI NASIL BİR ÖNEME SAHİPTİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bayram namazının önemini bir makale ile vurguladı. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı o makale;

Bayram sabah erken kalkılmalı, yıkanıp temizlenmeli, güzel kokular sürünmeli, temiz ve yeni elbiseler giyilmelidir.

Ramazan Bayramı’nda, namazdan önce bir şeyler yenir, Kurban Bayramı’nda ise, kurban keseceklerin, kurban etinden yiyinceye kadar bir şey yiyip içmemesi müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.) böyle yapmıştır. (Tirmizî, “Salât”, 385)

Haberin Devamı

Bayram günü sabah namaz camide kılınır, yapılan vaaz dinlenir, güneşin doğuşundan 50 dakika sonra bayram namaz kılınır. Peygamberimiz Kurban Bayram hutbesinde şöyle buyurmuştur:

“Bu günümüzde yapacağımız ilk iş namaz kılmamızdır. Sonra döner kurban keseriz. Her kim böyle yaparsa, şüphesiz bizim sünnetimize uygun iş yapmış olur.” (Buhârî,“Iydeyn”, 3)

İki rekât olarak kılınan bayram namazları Hanefilere göre vacip, Şafiîlere göre sünnet-i müekkededir. (irbinî, I, 587)

BAKMADAN GEÇME!