Rahiplerin direnişi

Güncelleme Tarihi:

Rahiplerin direnişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güney Kore'de Budist rahiplerin iktidarı ele geçirmek için 40 gündür çatıştığı tapınağı polis bastı. 20 kişinin yaralandığı baskında 100 kişi de tutuklandı.

Ülkenin en büyük Budist tarikatı içinde, para yüzünden çıkan liderlik çekişmesini sona erdirmek üzere Çogye Tapınağı’na baskın düzenleyen polisle rahipler arasında çıkan arbedede görülmemiş sahneler yaşandı. Başkent Seul'deki tapınağı işgal eden rakip rahiplerin 11 Kasım'dan beri süren çatışmalarına son vermek için mahkeme emriyle harekete geçen polis, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli suyla operasyon yaptı. 20 kişinin yaralandığı olaylar sonunda, kontrolü ele geçiren polis, 100 kadar rahip ve taraftarını tutukladı.

Ortaçağ gibi savunma

5 saat süren olaylar, Ortaçağ'daki kale savunma sahnelerinin modern versiyonu gibiydi. Başlarına sarı inşaat kaskı takmış gri cübbeli rahipler, kaleyi ele geçirmeye çalışan düşmana karşı ellerine geçeni aşağı attılar. Aşağı su döküp, molotof kokteyli, taş ve mobilya atan rahiplerin bazıları polisi, kendilerini öldürmekle tehdit ettiler. Vücutlarına bıçaklarla kesik atıp, kendilerini yakmak için üzerlerine benzin döktüler.

Baskın beklenmiyordu

Liderlik kavgasının patlak verdiği günden beri kanlı bıçaklı kavgalara sahne olan tapınakta bu ay başlarında çıkan en şiddetli çatışmada, çoğu ağır, 60 kişi yaralanmıştı. Polis ‘‘Bu şekilde bir sosyal istikrarsızlığın daha fazla sürmesine izin veremezdik’’ derken, din uzmanları, polisin bu tapınakta yıllardır kangren haline gelen sorunu çözmek için baskın yapmasını beklemediklerini belirttiler.

Para yüzünden kapıştılar

Yaklaşık 10 milyon müridi olan Çogye Tapınağı rahipleri, genel sekreter seçimi yüzünden birbirlerine girmişlerdi. Tapınağın mali işlerinden ve ülkedeki yüzlerce manastırın yönetiminden sorumlu genel sekreterin seçimi yüzünden çıkan tartışma, din adamlarını ikiye bölmüş bulunuyor. Yönetimi ele geçiren fraksiyon yılda 10 milyon dolarlık bütçeye sahip oluyor. Mahkeme, polise, tapınağa sığınan din adamlarını tahliye ederek ruhban sınıfı mensupları arasındaki kavgayı bitirme emri vermişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!