Putinokrasiye en ciddi tehdit

Güncelleme Tarihi:

Putinokrasiye en ciddi tehdit
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 00:00

Rusya’da “Pussy Riot” adlı rock grubu katedralde Putin aleyhine şarkı söyledikten 5 ay sonra dün ilk kez resmi duruşmaya alındı. Grup, kamuoyunun dinin siyasete etkisi ve Putinokrasi konusunda ikiye bölünmesine yol açtı.

Haberin Devamı

Dünyanın coğrafi açıdan en büyük ülkesi Rusya kadın rockçıların eylemiyle tarihin en büyük siyasi tartışmalarından birine sahne oluyor. Herşey Vladimir Putin’in üçüncü kez seçildiği geçen mart ayındaki seçimlerden iki hafta önce beş kadından oluşan “Pussy Riot” adlı rock grubunun Rusya’nın en büyük kilisesi olan Kurtarıcı İsa Katedrali’nin mihrabında bir şarkı sahnelemesiyle başladı.

Putin’e bedduanın sonu

Mihrabı bir dakikadan az bir süre işgal eden grup, Bakire Meryem’e, Rusya’yı Putin’den kurtarması için alaylı biçimde şarkılı dua etti, dans etti. Videosu YouTube’a yüklenen şarkı ve grubun kilise performansı Rusya’yı birbirine kattı. Gösterinin ardından gözaltına alınan Nadejda Tolokonnikova, Maria Alyohina ve Yekaterina Samutseviç adlı üç kadın dün, beş ay sonra resmi duruşmaya çıkabildi. “Dini nefretten kaynaklı taşkınlıkta bulunma” suçundan yedi yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan grup “düşünce suçlusu” olduklarını belirtip suçlamaya itiraz etti. Tolokonnikova ve diğer sanıklar amaçlarının “Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kiril’in Putin’e desteğine itirazlarını dile getirmek olduğunu” belirttiler. Tolokonnikova “bazı inançlı insanlar bizim eylemimizden incinmişseler özür dileriz ama biz kimseye hakaret etmek niyetinde değildik” dedi.

Haberin Devamı

20 Temmuz’daki ön duruşmada, sanıkların Putin ve Ortodoks Kilisesi liderinin tanık olarak çağırma talebi reddedilmişti. Mahkeme, Pussy Riot üyelerinin tutukluluk sürelerini 12 Ocak 2013’e kadar uzatmıştı.

‘Tövbe’ etmediler diye

Müzisyenlerin Putin muhalifi olmaları ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kiril’in “dine küfür” saydığı eylem yüzünden “tövbe” çağrılarına uymamaları yüzünden 5 ay mahkemeye bile çıkmadan gözaltında tutulmaları kamuoyunda büyük bir bölünme yarattı. Tartışmalar hükümetin muhalefete tahammülsüzlüğü ve kiliseye hakaretin kabul edilemez olduğu üzerinden yürüyor. Moskova’da yapılan bir ankette yüzde 50 davaya karşı çıkarken, yüzde 36’sı destekliyor. Uluslararası Af Örgütü de sanıkları “düşünce suçlusu” ilan edince dava küresel bir boyut kazandı. Putin ise davayla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!