Protokol startı

Güncelleme Tarihi:

Protokol startı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koalisyon protokolünün tam metninin Hürriyet'te yayınlanması Ankara'yı sarstı. Ecevit, metni harfiyen doğrularken, hükümet çalışmasını da hızlandırdı. MHP Lideri Bahçeli de, dün kurmaylarıyla protokolü incelemeye başladı.

Hürriyet'in büyük bir gazetecilik başarısıyla, bizzat DSP Lideri Bülent Ecevit'in daktilosundan çıkan koalisyon protokol metnini yayınlaması, hükümet kuruluşuna dönük çalışmayı hızlandırdı. Haber siyaset kulislerine bomba gibi düştü. Ecevit, Pazartesi günü koalisyon görüşmelerinin 2'nci turuna başlayacağını açıklarken, Hürriyet'teki protokol metnini harfiyen doğruladı. Koalisyonun olası ortakları MHP ve ANAP ise protokol metnini müzakere edilebilir ve uzlaşmaya açık buldular.

Başbakan Ecevit, hükümet kurma arayışlarının 2'nci turunu pazartesi günü başlatacak. Ecevit, dün Başbakanlık merkez binasının önünde yaptığı basın açıklamasında hükümetin önümüzdeki hafta şekilleneceğini söyledi. Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'a gitmesi nedeniyle dün düşündüğü görüşmeyi gerçekleştiremediğini kaydeden Ecevit, önce cumartesi günü Demirel ile görüşüp koalisyon konusunda gelinen son nokta hakkında bilgi verecek. Pazar günü tüzük gereği Meclis Grubu ve arkasından Parti Meclisi'ni toplayacağını söyleyen Ecevit, pazartesi günü de liderlerle ikinci tur görüşmelerine başlayacak. Ancak Ecevit, ‘‘Olası koalisyon ortaklarına tekliflerimizi götüreceğiz’’ sözleriyle 2'nci turda Meclis'te grubu bulunan tüm parti liderleriyle görüşmeyeceğinin işaretini verdi.

Ecevit, koalisyon protokolünün sızmasıyla DSP'nin MHP ve ANAP'la hükümet kurmasının kesinleşip kesinleşmediğine ilişkin bir soruya ‘‘Hayır, bir tercih belirtmem için zaman çok erken. Ama fazla zaman geçmeden de durum belli olur’’ yanıtını verdi. ‘‘Hükümet görüşmelerinde bir kilitlenme var mı’’ sorusuna ise ‘‘Hayır efendim, sözkonusu değil. Daha diyalog başlamış sayılmaz’’ karşılığını veren Ecevit, MHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Öksüz'ün ‘‘başörtüsüne özgürlük tanımayan bir partiyle koalisyon yapmayacakları’’ açıklamaları hatırlatıldığında şunları söyledi:

‘‘Ben uyumsuzluk havası yaratmaktan kaçınıyorum. MHP'nin de şu ana kadar bir umutsuzluk havası yaratmamaya özen gösterdiğini gördüm. Böyle söylentilerle zihinlerin bulandırılmamasını temenni ederim. Bu yüzden ekonomi de maalesef sarsılmaktadır.’’

MHP Lideri Devlet Bahçeli de, protokol metnini dün Hürriyet'te görünce kurmayları ile değerlendirme yaptı. Saat 11.00'e kadar evinden çıkmayan Bahçeli, öğle saatlerine doğru parti genel merkezine geldi. Bu süre içinde zaman zaman telefonla, bazen de kurmaylarını yanına çağırarak protokol metninde yer alan hükümler üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Bahçeli dün kurmaylarına, Ecevit'ten resmen bir koalisyon teklifi gelmeden, hiçbir konuda temas ve tartışma ortamına girmemeleri talimatını verdi. Bahçeli'nin bu talimatı, olası bir koalisyon sürecinin başlangıcındaki hassasiyeti dikkate alıp, hükümet kuruluşunu zora sokmak istemediği için verdiği vurgulandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!