Protestolar sonrasında Libya ve Bahreyn’e not indirimi

Güncelleme Tarihi:

Protestolar sonrasında Libya ve Bahreyn’e not indirimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 12:11

Hükümet karşı gösterileri bastırmakla uğraşan Bahreyn ve Libya’ya son darbeyi kredi derecelendirme kuruluşları vurdu. İki ülkenin de kredi notu düşürülürken, Basra Körfezi’ndeki ve Kuzey Afrika’daki borsalarda ciddi düşüşler görüldü.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor            

     

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor’s, Bahreyn’in kredi notunu A-2’ye indirdi. Fitch ise, Libya’nın kredi notunu BBB’ye düşürdü. Ülkenin kredi notu bu şekilde, yatırım yapılamaz seviyenin iki kademe üzerine gerilemiş oldu.  

 

Bu gelişmelerin ardından, Fas borsası yüzde 3 ile son iki yılın en büyük değer kaybını yaşadı. Körfez ülkelerinden şirketlerin hisselerinin işlem gördüğü Bloomberg GCC 200 Endeksi de yüzde 1’ye yakın gerilerken, son bir haftada yüzde 5.3 düşüş yaşamış oldu.   

 

İngiliz Barclays Capital bankasının ekonomistlerinden Alia Moubayed, “Şu anda risk algısının yükselişe geçtiğini görüyoruz” dedi.

 

Moubayed ek olarak, “Yatırımcılar, bölgedeki riskten kaçmalarını engellemek adına köklü çözümlerin alınmasını bekleyecekler” dedi.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Afrika’nın en büyük petrol rezervlerini elinde bulunduran Libya’da, protestocularla güvenlik güçleri arasında gerçekleşen çatışmalarda, 200’den fazla kişinin öldüğü belirtildi.

 

Gösteriler Tunus ve Mısır’da devlet başkanlarının devrilmesine neden olup son bulurken,Bahreyn, Yemen, Fas ve İran’da ise hala devam ediyor.

 

SUUDİ ARABİSTAN ENDİŞESİ

Analistler, ayaklanmaların dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’a sıçrayıp, petrol fiyatlarını yukarı çekmesinden, bu durumun da küresel ekonomik iyileşmeyi olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

 

Vadeli işlemlerde, Nisan teslimli ABD ham petrolün varil fiyatı, Ortadoğu’daki kaos yüzünden petrol arzının zarar göreceği yönündeki endişelerle 95 dolara yaklaştı.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı Bloomberg’de “Bahrain, Libya Debt Ratings Cut on Protests; Mideast Stocks Fall” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!