Protein tozu zararlı mı? Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Protein tozu zararlı mı Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 18:34

Protein tozunun zararlı olup olmadığı, spor yapan ve ya spora başlayacak olan binlerce kişi tarafından merakla sorgulanıyor. Spor salonlarında pek çok kişi tarafından, ek besin ihtiyacı sağlamak amacıyla kullanılan protein tozlarının zararlı olup olmadığı merak ediliyor. Dr. Osman Müftüoğlu, protein tozu hakkında merak gideren açıklamalara yer verdi. İşte o açıklama.

Haberin Devamı

Protein tozu milyonlarca sporcu tarafından kullanılmaya devam ediyor. Fakat protein tozunu kullanan sporculardan çoğu bir yandan da bu tozun sağlıklı olup olmadığını araştırıyor. Dr. Osman Müftüoğlu konu hakkında açıklamalara yer verdi. İşte o açıklamalar;

Hapla, tozla, çöple, otla kas yapılmaz. Kas yapacağım diye hormon içerikli ürünler kullanılmaz;

Kas geliştirmek özellikle genç erkeklerin yeni hevesi. Toplumun rol model olarak benimsediği bazı sinema-dizi yıldızları, şarkıcı ve sunucular da bu işe merak sarıp magazin basınında “baklavalarını” gösterme yarışına girince onlara özenen gençlerin sayısı arttı.

Artık her köşede bir kas geliştirme uzmanı, her spor merkezinde bu işi bildiğini zanneden bir hoca (!), her sokakta bu tür ürünler satan bir dükkan, hatta eczane var.

Haberin Devamı

Ama ne ot çöp yutarak, ne de toz, hap, iğnelerden medet umarak kas yapmak mümkün. Böyle olmadığı için de süreç fena halde suiistimal edilmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın haberi olsun: Bazı spor merkezleri diyabet tedavisinde kullanılan bir iğneyi (ilacı) “yağ yakar-kas yapar” diye gençlere uyguluyor. Ayrıca kimi merkez ve uzman da “protein tozu” adı altında steroid hormonları, testosteron vs. içeren ürünler, kimi büyüme hormonu salgılatıcısı haplar, adını sanını bile bilmediğimiz “davul tozu kimyasallar” kullanarak pazarda yer bulma telaşında.

Dahası vitaminci dükkanlarındaki tezgâhtarlar, egzersiz salonundaki sözde uzmanlar bile kırk yıllık “spor hekimi” edasıyla “onu yut, bunu yutma” gibi tavsiyelerde bulunuyor.

Sevgili gençler: Bu tavsiyelere uymaya çalışırken hayatını kaybedenlerin bile olduğunu lütfen unutmayın.

ŞU BİLGİ KESİN: “Hapla, tozla, çöple, otla kas yapılmaz. Kas yapacağım diye hormon içerikli ürünler kullanılmaz. İlave proteini de mümkünse protein zengini besinlerden (yumurta, et, balık, yoğurt, peynir) kazanın. Diyetinizi vegan yani bitkisel proteinlerle (mercimek, fasulye, bezelye) donatın. Hâlâ ve ille de protein tozu mu istiyorsunuz? Bezelye, mercimek veya diğer bitki bazlı proteinlere öncelik tanıyın.

BAKMADAN GEÇME!