Profesöre intihal ve hakaret davası

Güncelleme Tarihi:

Profesöre intihal ve hakaret davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 01:25

ANAYASA Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın şikayeti üzerine Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' kitabında hakaret suçu işlediği iddiasıyla Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

Kılıç'ın kitabın toplatılmasını da talep ettiği davanın ilk duruşması 14 Ekim Salı günü görülecek. AYM Başkanı Kılıç'ın, kitap yayınlandıktan 1 ay sonra 20 Aralık 2012 tarihli şikayet dilekçesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Kılıç’ın şikayeti anlatılarak ‘Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu’ adlı 680 sayfalık kitabın 441 ve 552’nci sayfaları arasında, AYM Üyesi Serdar Özgüldür’ün 1994 tarihli doktora tezi olan ve sonradan kitaplaştırılan ‘Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kararları Işığında Tam Yargı Davaları’ adlı çalışmasında, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Ömer Anayurt’un yüksek lisans tezinden ‘aşırma’ yapıldığı öne sürüldü. Ayrıca kitabın ana konusu olan ‘intihal’ ile doğrudan ilgisi olmamasına rağmen, ‘O da İntihal ile Başkan Oldu’ başlıklı ve yine ‘Dava Geri Çekildi, Kılıç Başkan Oldu’ başlıklı, Aydınlık Gazetesi’ne ait ve müşteki Kılıç’ı kasteden ve fotoğrafını içeren 2 haberi, ilgili gazete sayfası ve internet sitesinden kopyalamak suretiyle, kitabın 454’üncü sayfasında yayımladığı kaydedilen iddianamede, “Bu eylemi ile müştekinin şöhret ve kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve itibarını toplum nazarında zedelemek suretiyle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

HABER VERME HAKKI

İddianamede, şikayet üzerine Prof. Gözler'in kendisi ve avukatının ayrı ayrı savunma içerikli dilekçe sunduğu ve atılı suçların oluşmadığının öne sürüldüğü belirtildi. Gözler'in, Kılıç veya AYM’ye onur ve saygınlığı rencide edecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadında bulunmadığını ve itibarsızlaştırma çabasının olmadığını, bilimsel bir çalışma içerisinde intihal iddiasıyla ilgili bir haberin aktarılmasından ibaret bir eylemin, basın özgürlüğü kapsamında haber verme hakkının kullanılması olduğunu ve bu nedenle olayda hukuka uygunluk nedeni bulunduğunu bildirdiğine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!