Prof. Sancar’ın iki makalesi klasik oldu

Güncelleme Tarihi:

Prof. Sancar’ın iki makalesi klasik oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Dünyanın en itibarlı bilim dergilerinden Journal of Biological Chemistry (JBC), 100. yılı dolayısıyla biyokimya ve moleküler biyoloji alanlarında büyük dönüşümlere yol açan makaleleri yeniden yayımlamaya başladı.

Haberin Devamı

Derginin seçtiği makaleler arasında Prof. Aziz Sancar imzalı iki makale de yer alıyor. İTÜ Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Celâl Şengör ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Mehmet Özdoğan ile birlikte Amerikan Bilimler Akademisi’nin üç Türk üyesinden biri olan Prof. Aziz Sancar, halen Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Başkanlığı’nı sürdürüyor. Klasikler arasına seçilen iki makaleden ilki, JBC’nin 1987’deki 262. sayısında, diğeri ise 1995’teki 270. sayısında yayımlanmıştı. 300’e yakın makalesi bulunan Prof. Sancar, 12 binden fazla atıf almasıyla da tanınıyor.
Mardin’in Salur İlçesi’nde dünyaya gelen, Prof. Aziz Sancar, kendi cebinden yaklaşık bir milyon dolar harcayarak bir Türk Evi de açmıştı. Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar tarafından kurulan AGS Foundation bünyesinde hizmet veren Türk Evi, doktora öğrencileri için yurt görevi görüyor. Kuzey Carolina’daki Türk Evi’nde kütüphane, konferans ve sinema salonları da bulunuyor.
Aziz Sancar, 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde sekiz kardeşin yedincisi olarak dünyaya gelmiş, ilk ve ortaokulu Savur’da, liseyi Mardin’de okumuş, 2005’te dünyanın en prestijli kuruluşlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne üye seçilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!