Prof. Ergil: "Dağı PKK, sokağı İmralı belirliyor"

Güncelleme Tarihi:

Prof. Ergil: Dağı PKK, sokağı İmralı belirliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 16:18

ANKARA Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Doğu Ergil, DTP'nin kapatılması ardından gençliğin sokaklara çıkması tehlikesinin gündeme geldiğini, bunu önlemek için hükümetin acilen demokratik açılımdan ne kastettiğini halka anlatması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Ergil, Güneydoğu'da dağı PKK'nın sokağı ise İmralı'nın belirlediğini iddia etti.

Çeşme Alaçatı'da kurulması planlanan Türk Alman Vakıf Üniversitesi ile ilgili sempozyuma katılan Prof.Dr. Ergil, DTP'nin kapatılmasına değindi. Prof.Dr. Ergil, sokaklarda tehlikeli yanı kontrol edilemeyen olayların meydana gelebileceğini savundu. Prof. Dr. Doğu Ergil, Tokat'ın Reşadiye İlçesi'nde 7 askerin şehit edildiği saldırıyı üstlenen PKK'nın, açılım yapılmasını istemediğini göstererek Kürt halkına ihanet ettiğini anlatırken şöyle dedi:
“Demokratik açılımın' amacı, Kürt'ün ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmesinin önünü kesecek değişikler yapılmasıydı. PKK bu süreci demek ki hiç istememiş. Hatta onun ötesinde başka şeyler istiyor ki, bu demokratik açılımı baltaladı. Kürt halkının iki beklentisi var; Birincisi, Türkiye'de rejimin demokratikleşmesi ve olağanlaşması. Bu Kürtlüğün ne inkar politikası, ne baskıyla ikinci sınıflığa itilmemesi anlamına geliyor. İkincisi; Türkiye'de ekonominin, sosyal yaşamın, hukukun ve siyasetin kalibresinin yükseltilmesi ve AB ayarına gelmesi. PKK bu saldırısıyla bunu baltalamıştır. Halkını kazandığınız zaman bu örgütün bütün bu eylemlerinin mazereti kalmayacak.”

Demokratik açılımın 3 zafiyeti olduğunu öne süren Prof.Dr. Ergil, bunun ne olduğu ve çevresinin belli olmadığını, çerçevesinin iyi çizilmediğini ileri sürdü. Prof.Dr. Doğu Ergil, belirsizliklerin sürdüğünü, ne anlama geldiğinin Türkiye'ye anlatılmadıdığını anlatırken şöyle konuştu:
“Şefkatli ve demokratik bir devlet ile PKK'nın kıyıcı ve kanlı politikaları anlamsızlaşacaktır. Demokratik açılıma kesinlikle son vermemek lazım. Ama demokratik açılımın ne olduğunu ve neler yapılacağını, operasyonel planının ve netleştirilmesinin hızla yapılması lazım.”

Prof.Dr. Ergil, terör örgütü Kürt gençlerine birer ‘Polat Alemdar' olma yolunu açan PKK'ya katıldıklarını, devletin PKK- DTP çizgisinde olmayan Kürtler'e hiç yaklaşmadığını iddia ederken, kendisinin de düşünceleri nedeniyle zorluklarla karşılaştığını söyledi. Prof. Dr. Ergil, şöyle devam etti:
“Türküm, Müslümanım, Sünniyim, Hanefiyim, İstanbullu'yum, yüksek tahsilliyim, laikim ve batılıyım. Yani resmi kimliğe uygun yüzde 100 en beyaz Türk'üm, biraz esmer olmakla beraber. Nüfus kağıdım çok beyaz ama ben neler çekiyorum sırf fikirlerimden dolayı. Fikirlerim de bu ülke sorunlarını anlasın ve çözmeye başlasın diyedir. Eşim diyor ki, ‘arkadaşlarım konuşurken ben gelince susuyorlar, daha mesafeli oldular. Allahaşkına şu Kürtler'i bırak, Eskimolarla uğraş.’ Çok doğru, ben kendi ülkemin sorunlarını çözeyim diye uğraşıyorum bütün günahım bu. Çok güzel bir şey var tarihsel literatürde, haberciyi öldürmek diye. Ordunuz yenilmiştir, siz ‘yenildik’ diye haber getirirseniz sizin de başınızı vururlar. Yenilmiş olmayı değiştirmez ama bozgunculuk yapıyor veya duyulmasın diye başınızı vurdururlar. Haberci olarak bizim başımızı vurmaya kalktılar.”
Kürtler'in yaşadığı bölgede biri sokak, diğeri dağ olmak üzere 2 odak bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Ergil, dağı PKK'nın sokağı ise İmralı'nın belirlediğini iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!