Prof. Dr. Suha Gürsey vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Suha Gürsey vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2010 13:24

Fizikçi Prof. Dr. Suha Gürsey (86), vefat etti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gürsey, yaşlılıktan kaynaklanan rahatsızlıkları nedeniyle Amerika'nın Connecticut Eyaleti'ndeki New Haven şehrinde bulunan evinde hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Gürsey'in cenazesinin gelecek hafta Türkiye'ye getirilerek, defnedileceği belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden 1945 yılında mezun olan Gürsey, daha sonra aynı bölümde genel fizik kürsüsünde doktorasını tamamladı.

Prof. Dr. Feza Gürsey ile 1952 yılında evlenen Suha Gürsey, eşiyle 1957-1961 yılları arasında Princeton ve Columbia üniversiteleri ile Brookhaven laboratuvarında çalışmalar yaptı.

1962 yılında eşiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) dönen Gürsey, burada bir dönem fizik bölümüne başkanlık yaptı ve fizik derslerinin yanı sıra bilim tarihi dersleri de verdi.

ODTÜ'de fizik ve o zaman ayrı olan teorik fizik bölümlerinin hızla gelişmesine katkıda bulunan Gürsey, aynı üniversitede profesörlük unvanı aldı. 1974 yılında ODTÜ'den ayrılan Gürsey, Yale Üniversitesi'ne gitti. Gürsey, burada özellikle genç öğrenci ve araştırıcılara destek verdi.

Gürsey, Yale Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü'nde bilim tarihi konusunda Prof. Dr. Derek Solla Price ile araştırmalar yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!