Prenses Mihrimah’ın son yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Prenses Mihrimah’ın son yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Osmanlı padişahı Sultan Reşad’ın torunu olan Mihrimah Sultan bir yaşındayken sürgüne gitmiş, Ürdün kraliçesi olmasına ramak kalmıştı.

OSMANLI padişahı Sultan Reşad'ın torunu olan Mihrimah Sultan, hanedanın ‘yeşil gözlü prensesi’ olarak tanınırdı. 1923'te babası Şehzade Ziyaeddin Efendi'nin Çamlıca'daki köşkünde doğmuş, bir yaşındayken, hanedanın bütün mensuplarıyla beraber, Türkiye'den sürgüne gönderilmişti.

Soylu bir talip

Ailesiyle beraber Lübnan'a, oradan da Mısır'a giden genç prensese, 1940'lı yıllarda soylu bir talip çıktı: O devir Ürdün'ün kralı Abdullah'ın oğlu Prens Naif. Nikáhları Amman'da kıyılan çift, orada yaşamaya devam etti. Kral Abdullah'ın Kudüs'te bir suikastta can vermesinden sonra, Ürdün tahtına büyük oğlu Tallal geçti ve Mihrimah Sultan'ın eşi Prens Naif, kısa bir süre için Ürdün veliahtı oldu, Sultan da Ürdün'ün ‘iki numaralı hanımefendisi’ konumuna geldi.

Kraliçe olamadı

Ancak Kral Tallal'ın ‘akli dengesini kaybettiği’ gerekçesiyle tahttan indirilip, İstanbul'a getirilerek Ortaköy'deki Şifa Yurdu'na kapatılması üzerine Ürdün'de bütün taht dengeleri değişti. Mihrimah Sultan'ın tahta davet edilen eşi Prens Naif, ‘Siyaseti sevmiyorum’ diyerek krallığı reddedince, Tallal'ın küçük oğlu Hüseyin, Ürdün tahtına geçti. Prens Naif ve eşi Mihrimah Sultan ise Amman'da ‘kraliyet ailesinin en kıdemli mensupları’ olarak yaşamaya devam ettiler.

Uçağı kral verdi

Ürdün'deki unvanı ‘Emire Mihrimah Naif’ olan Mihrimah Sultan, eşini kaybetmesinden sonra yine Ürdün'deki sarayında yaşamaya ve yılın birkaç ayını İngiltere'de ve ABD'de geçirmeye devam etti. Prens Naif'ten Prens Ali ve Prens Ebubekir adlarında iki oğlu olan Mihrimah Sultan, geçtiğimiz perşembe günü Amman' da kan kanserinden vefat etti. Sultan’ın cenazesini Ürdün Kralı Abdullah’ın talimatiyla İstanbul'a askeri bir uçakla getirildi.

Osmanlı ve Ürdün hanedanı Eyüpsultan’da buluştu

Mihrimah Sultan'ın, Eyüpsultan Camii'nde dün ikindi namazından sonra düzenlenen cenaze merasimine, Ürdün Hanedanı'na mensup iki oğlu, gelinleri ve torunlarının yanı sıra Osmanlı Hanedanı'nın Türkiye'de yaşayan mensuplarından Neslişah Sultan, Emel Hanımsultan, Şehzade Harun Osmanoğlu ve ailesiyle beraber Neslişah Saffet Sultan katıldılar. Mihrimah Sultan'ın büyükbabası Sultan Reşad'ın, yanına defnedilebilmesi için gereken Bakanlar Kurulu kararı, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından imzalanmış ve İstanbul Valiliği'ne gerekli talimat gönderilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!