Poyrazköy davasında tahliyeler reddedildi

Güncelleme Tarihi:

Poyrazköy davasında tahliyeler reddedildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 17:01

Poyrazköy davasının tutuklu sanığı Koramiral Deniz Cora’nın da aralarında olduğu 9 sanığının 3. yargı paketi ile gelen düzenlemeler kapsamında yaptığı tahliye talepleri reddedildi. Mahkeme, “tutukluluk hallerinde geçen sürenin, makul süreyi aşan bir durum olmadığını" belirterek adli kontrolün yetersiz kalacağını vurguladı.

Haberin Devamı

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Poyrazköy davasının sanıklarından Deniz Cora, Levent Bektaş, Ümit Metin, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay, Erdinç Yıldız, Behçet Altıntaş ve Mehmet Cem Çağlar’ın "denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılma" taleplerini değerlendirdi. Mahkeme, sanıklara isnat olunan suçun mahiyetinin, yasada gösterilen olası cezaların sınırlarının, sanıklara isnat edilen suçun katalog suçlarından olmasının, soruşturma aşamasında ele geçirilen ve düzenlenen iddianamede gösterilen arama, yakalama ve el koyma tutanaklarının, aramalarda ele geçen patlayıcı maddelerin, bilirkişi raporlarının, dijital veri inceleme raporlarının, örgütsel içerikli dokümanların, eylem evraklarının birlikte değerlendirildiğini ifade etti. Mevcut olan delillerin sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular olarak kabul edilmesine, bu olguların tutukluluk değerlendirmesi açısından halen devam ediyor olmasına vurgu yapan Mahkeme, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına ve gerekse 3. yargı paketi ile yapılan düzenlemedeki hükümlere göre tutukluluk hallerinde geçen makul süreyi aşan bir durumun bulunmamasına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Mahkeme, "Sanıkların serbest kalması halinde kaçma şüphesinin, sanıkların üzerine atılı suçların ağırlığına göre karine olarak kabul edilmesinde zorunluluk bulunmasına, tutuklamaya alternatif koruma tedbirlerinin bu aşamada sanıklar açısından yetersiz kalacağı ve Anayasa’da ifade edilen ‘ölçülülük’ ilkesi uyarınca sanıklar hakkında daha hafif bir koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının dava dosyası açısından yetersiz kalacağı" kanaatinde olduğunu kaydetti. Mahkeme bu nedenle 9 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!