Postayla antik heykel ve tablet iade ettiler

Güncelleme Tarihi:

Postayla antik heykel ve tablet iade ettiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 01:53

Amerika’dan iki ilginç tarihi eser iadesi. Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir tablet e-posta ile bildirilerek, heykel başı da postaya verilerek iade edildi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen iki tarihi eser iade edildi. Eserlerin iade edilme hikâyeleri ise hayli ilginç. Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Mesut Özbek, eserlerden birinin antik bir yazıtın parçası olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu eserle ilgili Washington eyaletinde yaşayan Mark adlı bir Amerikalı’dan e-posta aldıklarını belirten Özbek, mesajda şunları yazdığını aktardı:

“Merhaba, babam 1964-1996 yılları arasında Yalova yakınlarındaki Karamürsel Hava üssünde görev yapmıştı. Marmara Denizi gezisi sırasında bulduğu bu antik eseri ABD’ye getirmişti. Üzerindeki yazılar soluk, ama 1000-2000 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Babam birkaç yıl önce vefat etti ve şimdi de annemi bir bakımevine yerleştirmemiz gerekti. O nedenle Güney Carolina’daki evlerini temizlerken bu eseri bulduk. Bunun Türkiye’ye ait olduğunu hissettik.”
Özbek, ekte eserle ilgili fotoğrafların da bulunduğu e-postayı alır almaz harekete geçtiklerini ve eseri müşavirliğe getirdiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Çatıda bulduk’

Özbek, diğer tarihi eser olan heykel başının ise kendilerine postayla ulaştığını söyledi. Bir Amerikalı’nın eseri, “çatıda temizlik yaparken bulduk” ibaresiyle postayla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne gönderdiğini belirten Özbek, incelemeleri tamamladıktan sonra iki eseri de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderdiklerini bildirdi.
Son 10 yılda yurt dışındaki Türkiye kökenli eserlerin iadesi faaliyetlerinin büyük ivme kazandığına dikkati çeken Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü ise 2007-2012 yıllarını kapsayan son 5 yılda 3616 eserin Türkiye’ye geri dönmesinin sağlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!