Porsuk'u zehirleyen fabrika tatil

Güncelleme Tarihi:

Porsuku zehirleyen fabrika tatil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boya atıklarını Porsuk çayına akıtan basma fabrikası, Belediye Başkanı'nın girişimiyle tatile girdi. Kimyasal boya yüzünden rengi siyaha dönen Porsuk'ta yüzlerce balık öldü.

Eskişehir'de kurulu Sarar Giyim Sanayi'ye ait basma fabrikasının Porsuk Çayı'na boşalttığı boya atıkları, yüzlerce balığın ölümüne neden oldu. Yaklaşık 2 yıl önce özelleştirme sonucunda Sarar tarafından alınan Sümer Mahallesi'ndeki basma fabrikası, 6 yıl aradan sonra önceki gün kimyasal boya atıklarını Porsuk Çayı'na döktü. Çay siyah renge bürünürken, irili ufaklı yüzlerce balık öldü. Tepebaşı Belediye Başkanı Ömer Eker, atıktan numune alıp çevre sağlık şubesine gönderdi ve ‘‘Porsuk çayı 6 yıl önce bu fabrika yüzünden renkten renge giriyordu ve hiçbir canlı bu suda yaşamıyordu. Fabrikanın atıkları 6 yıl önce kentin kanalizasyonuna bağlandı. Şimdi bu atıklar yine Porsuk Çayı'na veriliyor. Atık boya, Porsuk Çayı'ndaki balıkları öldürdü’’ dedi. Başkan, basma fabrikasında Sarar Giyim Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ile görüştü ve önlem almasını istedi.

KANALİZASYON TIKANDI

Cemalettin Sarar, fabrikayı devletten aldıkları gibi çalıştırdıklarını belirterek şöyle konuştu:

‘‘Fabrikamızda atıkları havuzlarda arıttıktan sonra şehir kanalizasyonuna veriyorduk. 10 gün önce fabrikamıza yakın semtlerde kanalizasyon tıkandı. Durumu ESKİ'ye bildirdik. Gelip çalışma yapmaya başladılar. Biz de atıkları fabrika içindeki havuzlarda topladık. Ancak havuz dolduğu için eskiden Porsuk Çayı'na giden atık kanallarında taşma olmuş ve boya atıkları çayı kirletmiş. Amacımız Eskişehir'e zarar vermek değil. Çevre kirliliğine karşıyım. 400 kişinin çalıştığı bu fabrikayı bugünden itibaren tıkanıklık giderilinceye kadar tatil ediyorum.’’

ESKİ Genel Müdürü Faruk Karaçay da fabrikanın yeni bir arıtma tesisi kurması gerektiğini belirterek, ‘‘Bu fabrikanın atıklarını arıtarak şehir kanalizasyonununa vermesi gerekir’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!