Popüler hukuk dergileri

Güncelleme Tarihi:

Popüler hukuk dergileri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 00:00

Mahkeme kararlarını okuyup, anlamak bile sıradan bireyler için zor. Yargıtay kararları ya da AİHM’ye giden dava belgelerinin içinden çıkmak ise çoğu zaman imkansız. Oysa, AB süreciyle birlikte, günlük hayatımızı etkileyen birçok uygulama yeniden biçimlendi.

Bu ihtiyaç popüler hukuk dergilerini yarattı. Artık aylık yayımlanan popüler dergiler sayesinde, hukuktaki değişimi günlük konuşma dilinde okumak mümkün.

Türkiye’de yayımlanan birçok hukuk dergisi var. Ancak bunların çoğunluğunu fakülteler ya da barolar çıkarıyor. Onlarca sayfalık, hukuk diliyle yazılmış, bilimsel makaleleri okumak sıradan bireyler için anlamsız. Oysa, son yıllarda çıkan popüler hukuk dergileri ile güncel hukuk sorunlarını ve tartışmalarını anlayabiliyoruz. Kitapçı ve gazete bayilerinde bulabileceğiniz dergilerden ikisi "Güncel Hukuk" ve "Yeni Hukuk". Her iki dergi de gündemi takip ederek, bizi bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Doğan Burda Dergi Grubu’nca yayımlanan Güncel Hukuk Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Köksal Bayraktar, ilk amacın halkın anladığı dilde hukuk yazmak olduğunu söylüyor. Fakülte ve baro dergilerinin 30-40 sayfalık makalelerden oluşan 600-700 sayfa içerikli bilimsel yayınlar olduğuna dikkat çeken Prof. Bayraktar, "Bu dergiler topluma seslenmez, bir mühendis, doktor bunları okuduğunda sorunlarını çözemez" diyor. Tamamen güncel hukuk sorunlarına değinen bir dergi yapmayı amaçladıklarını anlatan Bayraktar, Güncel Hukuk’ta makalelerin en çok beş sayfa olduğunu anlatıyor. Güncel Hukuk, konuların doğrudan içine giriyor ve açıklıyor. Derginin bir başka amacı ise geniş ve soyut olan Yargıtay ile AİHM kararlarını özet olarak okuyucuya anlatmak, sonuçlarına dikkat çekmek.

Ocak ayında 25’inci sayısı yayımlanan dergi ortalama 2500-3000 okura ulaşıyor. Bayraktar’a göre bu sayı ikiye katlanabilir.

4 YTL’ye satılan derginin okur profilini ise ağırlıklı olarak yargıç, savcı ve hukuk fakültesi öğrencileri oluşturuyor. Farklı meslek gruplarına da ulaştıklarını söyleyen Prof. Bayraktar’ın hedefi, hukukçu olmayan okuyucu sayısını artırmak.

HAYATI TAKİP EDİYORUZ

Yazıhane Yayınevi’nce bu ay dördüncü sayısı yayımlanan "Yeni Hukuk" Dergisi’nin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Adnan Ekinci ise hukukun gündemini değil, hayatın içindeki hukuku takip ettiklerini söylüyor. Dergi, gündemde olanları analiz ediyor, hukuki boyutlarını açıklıyor, gazetelerde okuduğunuz haberlerden ne anlam çıkarmanız gerektiğini anlatıyor.

Toplumun hukuku hep merak ettiğini ancak dil ve üslup engeli bulunduğunu belirten Ekinci, bu dergi sayesinde sokaktaki bireye ulaştıklarını söylüyor. Yeni Hukuk, toplumu ilgilendiren hukuk haberlerini ve sorunlarını irdelemek isteyenlerin uzanıp alabileceği bir dergi. Ekinci, dergiyi içerik ve mizanpaj olarak haber dergilerine yakın buluyor. Bilimsel makaleden çok, haber ve araştırmalara yer vermeyi yeğliyor.

İlk sayısı 1700 satan 6 YTL fiyatlı derginin tirajı 2000’i aştı. Çok yeni olduğu için henüz okur profili net değil. Ancak ilk sayısı bayilerde ikinci sayısı ise bayi ve adliyelerde satılmış. Adliye satışlarının pek fazla oynamaya neden olmadığını belirten Ekinci, hukuk dışı okuyucunun azımsanmayacak sayıda olduğunu düşünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!