Pompalıya iki fişek

Güncelleme Tarihi:

Pompalıya iki fişek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pompalı tüfeklerin hazne veya şarjörlerinin ikiden fazla fişek alamayacak bir şekilde sabitlenmesini öngören yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarının yasalaşması halinde pompalının belgeleri av tüfeği şekline dönüştürülecek ve 5 yıl için verilecek.

Av amaçlı kullanılan pompalı ve otomatik tüfeklerin haznelerinin ikiden fazla fişek alamayacak şekilde sabitlenmesini öngören yasa tasarısı, 10 Haziran Çarşamba günü TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak.

Daha detaylı görüşülmesi için Alt Komisyon'a havale edilen tasarıda bazı düzenlemeler yapıldı. Alt Komisyon'un hazırladığı raporda, haznesi veya şarjörü ikiden fazla fişek alan yivsiz tüfeklerin sadece bulundurulması ve avda kullanılamamasının, hem silah sektörüne darbe vuracağı, hem de bu silahlarla avlanmak isteyenlerin haklarına müdahale anlamına geleceği kaydedildi. Bu silahların av dışında da çeşitli olaylarda suç aleti olarak kullanıldığı hatırlatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:

‘‘Bu tüfeklere bir sınırlama getirmek gereklidir. Bu tüfeklerin tehlikeli olan hali ikiden fazla fişekle kullanılabildikleri haldir. Dolayısıyla bu tüfeklerin haznelerinin ikiden fazla fişek alamayacak şekilde sabitlenmeleri halinde, tehlikeleri ortadan kalkmaktadır.’’

5 YIL İÇİN

Düzenlemenin yasalaşması halinde, silah sahiplik belgesi ile av tüfeği satışı yapılamayacak. Av tüfeği ruhsatı şekline dönüştürülecek yeni belgeleri mülki amirler 5 yıl için düzenleyecek.

Av tüfekleri, meskun mahallerde taşınamayacak. Alt Komisyon, tasarıda yer alan ‘Otomatik ve pompalı tüfeklerin, bedeli karşılığında Bakanlar Kurulu’nca toplatılabileceğine' ilişkin hükmü de ‘güvenlik konusunda önemli boşluklar doğurabileceği’ gerekçesiyle metinden çıkardı.

Raporda, tasarıyla getirilen cezaların yarı yarıya indirilmesi de öngörülüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!