Pompalılar toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Pompalılar toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çok sayıda olayda kullanılan ve giderek potansiyel tehlike haline gelen pompalı tüfeklerin toplanması için yasal değişiklik hazırlanıyor. Pompalı ve yarı otomotik tüfekler av silahı olmaktan çıkarılıp, ateşli silahlar yönetmeliği kapsamına sokulacak. Bu tür tüfeklere tabancalarda olduğu gibi ruhsat alınacak.

İçişleri Bakanlığı, pompalı ve haznesi 2'den fazla fişek alan yarı otomatik yivsiz tüfeklerin toplanıp, Milli Savunma Bakanlığı'na devredilmesi için yasa değişikliği hazırlıyor. Yeni yasaya göre, pompalı ve yarı otomatik yivsiz tüfekler av silahı olmaktan çıkarılıp, ateşli silahlar yönetmeliği kapsamına alınıyor. Bu tür ruhsatsız tüfeklerini polise teslim etmeyenlere de para ve hapis cezaları geliyor. Pompalı ve yarı otomatik tüfek bulundurmak için, tıpkı yivli tüfekler ve tabancalarda olduğu gibi ruhsat alınacak. Bu ruhsatlar her isteyene verilmeyecek, yivli ateşli silahlar yönetmeliğinde aranan soruşturma koşulları uygulanacak. Bu tür tüfekler avda kullanılamayacak. Daha önce av tezkeresi ve sahiplik belgesi ile alınmış diğer yivsiz av tüfekleri de bir yıl içinde ruhsata bağlanacak. Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda harekete geçen İçişleri Bakanlığı, ‘2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun’un Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı' hazırlayıp TBMM'ye sevketti.

SALDIRI SİLAHI

İçişleri Bakanlığı yasa değişikliğinin gerekçelerini sıralarken, yivsiz pompalı tüfeklerle, yarı otomatik tüfeklerin av silahı değil, saldırı silahı olarak kullanıldığını vurguladı. Gerekçeler arasında ayrıca, ‘Avrasya Feribotu’nun kaçırılması, Gazi Mahallesi olayları, Ümraniye olayları ile pek çok cinayet, gasp ve yaralama olaylarında bu tür tüfekler kullanılmıştır. Pompalılar bu haliyle gittikçe büyüyen potansiyel bir tehlike olarak görünmektedir' denildi.

AVDA SAKINCALI

Bu silahların fiatının tabancadan ucuz ve satın alınmasının basit olması nedeniyle, son yıllarda onbinlerce kişinin bu silahlardan satın alarak otomobillerinde taşımaya başladığı ifade edildi. Yine yasa gerekçeleri sıralanırken, ‘Peşpeşe ateş edilebilmesi ve tek atışta birden fazla kişiyi öldürebilmesi özelliğiyle pompalı ve yarı otomatik tüfekler, tabancadan daha tehlikeli olabilmektedir. Bu özelliklerinden ötürü bu silahlara olan talep hızla artmıştır’ denildi. Pompalı ve yarı otomatik tüfeklerin av hayvanlarının neslinin tükenmesine de yol açtığı vurgulanarak, ‘Yaban hayatına vereceği zarar itibariyle avcılıkta kullanılması da mahzurludur’ görüşü savunuldu. Yine yasa gerekçeleri sayılırken, ‘MGK’da alınan kararlar doğrultusunda, toplumdaki aşırı silahlanmanın kontrol edilmesi ve bu silahlarla işlenebilecek suçların engellenmesi amaçlanmıştır' denildi.

DEĞİŞİKLİKLER

24 Mart 1998'de TBMM'ye sevkedilen yasa değişikliği şöyle:

- Ruhsatsız yivsiz tüfeklerin tamamı 60 gün içinde toplanacak. Tüfek sahiplerinden durumu uygun olanlara ruhsat verilip, tüfeği iade edilecek. Ruhsat verilemeyecek durumda olanlara ise Milli Savunma Bakanlığı el koyacak.

- Ruhsatsız tüfek bulunduran veya taşıyan kişilere, ruhsatsız tabancada uygulanan para ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Her çeşit yivsiz av tüfeği satın alınmasında, tıpkı tabancada izlenen yöntem gibi önce valiliklerden ruhsat alınacak, sonra silah satılabilecek.

- Bu tür silahlara av tezkeresi yerine, tabanca ruhsatında olduğu gibi ‘Av Tüfeği Ruhsatı’ verilecek. Bu ruhsat sadece tüfeğin bulundurulmasına olanak sağlayacak. Bu tüfeklerin taşınıp, avda kullanılabilmesi için ayrıca Orman Bakanlığı'ndan ‘Avcılık Belgesi’ alınacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!