Polislerin gözü kulağı AYM'de

Güncelleme Tarihi:

Polislerin gözü kulağı AYMde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 15:12

ANAYASA Mahkemesi (AYM) bugün Ankara 9. İş Mahkemesi'nin polislere sendika yolunu kapatan yasa hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemini esastan görüşüyor. Polislerin gözü kulağı AYM'ye çevrildi.

Haberin Devamı

BAŞVURU NASIL YAPILDI

Polislerin gözü kulağı AYMde
Ankara Valiliği'ne verilen 9 Kasım 2012 tarihli kuruluş dilekçesiyle resmen tüzel kişiliğe kavuştuklarını ilan eden 11 bin 500 üyesi olduğu bildirilen Emniyet- Sen hakkında Ankara Valiliği 5 Mayıs 2013'te kapatılmaları için dava açmıştı. Ankara 9. İş Mahkemesi davada polislerin sendika kurmasına engel olarak gösterilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 15.maddesi j fıkrasının Anayasa'nın 5, 10, 13 ve 51. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne sevk edilmesine karar vermişti.

SINIRLAMA DEĞİL YASAKLAMA
Yargı çevrelerine göre, 4688 sayılı yasa, sendikal yönden polisler için sınırlama değil yasaklama öngördüğünden, Anayasa 90. madde uyarınca bu düzenleme temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel ölçütlere, ILO düzenlemelerine çok açık bir aykırılık oluşturuyor. Polis tüzüğü uyarınca, sendikalı olmak meslekten ihraç nedeni olarak düzenlenmekle, idare önce bu maddeye dayanarak, daha sonra ise başka gerekçelerle sendikal haklarını kullanan polisleri meslekten ihraç yoluna gitmişti. Ancak, idari yargıdaki süreç polisler lehine sonuçlandırmaya başladı.

Haberin Devamı

ANADİLDE SAVUNMA DA AYM ÖNÜNDE

AYM'nin bugün görüşüp esastan karara bağlayacağı bir diğer dava ise Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun Çankırı İnfaz hakimi iken başvurduğ ve anadilde savunma diye nitelenen CMY 202 nci maddesinin anayasaya aykırılıktan iptali davası. AYM'nin bu başvuru üzerinde de esastan karar vermesi bekleniyor. Kürtçe savunma açısından bu davada verilecek karar da kritik önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!