Polislere şeker hastası uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Polislere şeker hastası uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 02:34

Gözaltına alınan şeker hastasının ilaçları zamanında verilecek, şeker hastası olan sürücülerin şekerinin düşmesi durumunda araç kullanmalarına izin verilmeyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, il emniyet müdürlüklerine bir genelge göndererek, polislerin görevleri sırasında şeker hastalarına dikkatli davranmalarını istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanlığı‘nın hazırladığı broşürler de genelgeyle birlikte il emniyet müdürlüklerine gönderildi. ‘‘Şeker Hastaları ve Polis’’ başlıklı broşürlerde yardımcı bilgiler ve uyarılar yer aldı. Türkiye’de 2.5 milyon kişinin şeker hastası olduğu belirtilen broşürde, şeker hastalarının gösterdiği özellikler anlatıldı. Şeker hastaları gözaltına alındığı zaman, hastalığını söyleyenlere polisin enjeksiyon kullanıyorsa izin vermesi ve en geç yarım saat içinde yemek yemesinin sağlanması gerektiği vurgulandı. ‘‘Gözaltındaki kişi blöf yapıyorsa dahi risk alınmamalı’’ denilen broşürde şu uyarılara yer verildi:

Hap ve insülinle tedavi edilen diyabetikler yemek yemedikleri zaman hipoglisemi (şeker düşüklüğü) nedeniyle komaya girebilirler, yemek yemeleri kontrol edilmelidir.

Ölçüm aleti bulunmayan diyabetiklerin aralıklı kan ve idrar şekerleri kontrol edilmelidir. Hastanın kendi kan şeker ölçüm aleti yanındaysa bu aletin kullanmasına izin verilmelidir.

Diyabetik hastalar sık idrara çıktıkları için tuvalete kolay ulaşabileceği yerde tutulmalıdır.

Acil durumlar için alarmı olan yerde tutulmalılar ve sık sık kontrol edilmeliler.

Kötü niyetli kullanımlara karşı insülin gözaltındaki kişinin yanında bırakılmamalı, kullanım zamanında verilmelidir.

İnsülin kullanan diyabetikler genellikle iğne taşırlar ve kollarında, karınlarında ve bacaklarında iğne izleri vardır. Bu da uyuşturucu bağımlıları ile karıştırılmalarına neden olabilir.

Hipoglisemi sarhoşluk ve uyuşturucu madde alımının doğurduğu tabloya büyük benzerlik gösterebilir.

Yapılan araştırmalar, nedeni açıklanamayan trafik kazalarının önemli bir bölümünün hipoglisemi nedeniyle meydana geldiğini ortaya koydu.

Hipoglisemi sürücünün konsantrasyonunu bozarak sürüş yeteneğini ortadan kaldırabilir.

Hiposlisemide kişi beyin hücrelerinde glikoz eksikliği nedeniyle sarhoş gibi davranabilir ya da saldırgan ve reaksiyonel olabilir.

Bu tespit edilir ise sürücüye şekerli su veya şekerli gıda verilmelidir.

Şuuru yerine gelinceye kadar araba kullanmalarına izin verilmemeli ve en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!