Polisin Eline DüÅŸünce - Sıfır Tolerans

Güncelleme Tarihi:

Polisin Eline Düşünce - Sıfır Tolerans
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 09:56

Gazeteci İsmail Saymaz, polis şiddetini konu alan ve bu hafta okurla buluşacak olan ‘Sıfır Tolerans / Polisin Eline Düşünce’ adlı kitabında, Festus Okey’in öldürülmesinden sonra sanık polis Cengiz Yıldız ve arkadaşlarının sahte evrak hazırladığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

*Nijeryalı Festus Okey, 20 Ağustos 2007 günü saat 17.30 sularında Tarlabaşı’nda arkadaşı Mamina Oga ile gezerken, polis memuru Cengiz Yıldız ve ekibi tarafından gözaltına alınıp Beyoğlu Polis Merkezi’ne getirildi. İddiaya göre Yıldız, Okey’in üzerini aradı ve külotunda 13 paket kokain buldu. Okey, polisin silahına davrandı. Arbede sırasında silah patladı ve Okey hayatını kaybetti.

*Dava dosyasına giren; Okey’in üzerinden kokain çıktığına dair iki ayrı evrakın saat 18.00 ve 18.05’te imzalandığı anlaşılıyor. Buna karşın karakolun kamera kayıtlarına bakıldığında, evraka imza atan polislerin saat 18.06’da, evrakların hazırlandığının iddia edildiği sırada, Okey’i kucaklamış halde karakoldan çıktıkları anlaşılıyor.

*Hâkim Keskin Karakurt’un sahtecilikle suçladığı polis ayhan Kamotay Akçil'in adı iki kuşkulu işlemde daha geçiyor. Bunlardan ilki, atış mesafesini belirleyecek yegane kanıt olan Okey’e ait kanlı gömleğinin hastanede kaybedilmesiydi. Okey’in giysilerinin hastanenin temizlik görevlilerince Akçil’e teslim edildiği ortaya çıktı.

'SIFIR TOLERANS'TA 35 DAVA ANLATILIYOR

/images/100/0x0/55eb69f3f018fbb8f8bf8a73
Gazeteci Saymaz’ın İletişim Yayınları tarafından basılan, bu hafta rafa girecek olan yeni kitabında; Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun (PVSK) 14 Haziran 2007’de değiştirilmesinden sonraki beş yılda 127 kişinin polis kaynaklı şiddet sonucunda ya da polis merkezlerinde öldüğüne dikkat çekiliyor. Aralarında Festus Okey, Şerzan Kurt, Baran Tursun, Çağdaş Gemik ve Çayan Birben gibi, sonu ölümle biten 15 dosya başta olmak üzere 35 dava dosyası derinlemesine inceleniyor.

İsmail Saymaz, İstanbul'dan Ankara'ya, Antalya'dan Diyarbakır'a polisin karıştığı otuz beş adli olayı derinlemesine inceleyerek işkenceye ve kötü muameleye 'sıfır tolerans' vaadinin hayatta hiçbir karşılığı olmadığını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Polisin Eline Düşünce - Sıfır Tolerans
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!