Polisi taşlayan 11 çocuğa ceza

Güncelleme Tarihi:

Polisi taşlayan 11 çocuğa ceza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2009 11:29

ADANA'da Nevruz kutlamaları bahanesiyle yapılan gösterilere katılıp, polis memurlarına taş ve misket (bilye) attıkları öne sürülen 12- 17 yaşlarındaki 11 çocuğa 3.5 yıl ila 4 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Dağlıoğlu, Denizli, Gülbahçesi, Barbaros Mahalleleri’nde 21 Mart 2008 tarihinde 50 ve 100’er kişilik gruplar korsan gösteri yaptı. Yüzleri maskeli çoğu çocuk, yollara taş ve çöp kutularıyla barikat kurup, otomobil lastiklerini yaktı. Bölücü başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan çocuklar, polis memurlarını taş ve sapanla cam misket attı. olis memuru D.T.'nin yaralandığı gösterilerde, S.B. (17), İ.Y.(16), A.E. (17), G.G. (16), A.E. (15), C.A. (16), M.Ç. (14), K.A. (13), M.E.O. (15), Ö.O. (12) ve U.C. (16) gözaltına alındı. Bu çocuklardan S.B., İ.Y., A.E. ve U.C. tutuklandı, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklu çocuklar da daha sonraki yargılama sürecinde tahliye edildi.

Çocuklar hakkında, Özel Yetkili Adana 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘PKK terör örgütü adına suç işlemek, örgütün propagandasını yapmak, yaralama’ suçlarından açılan dava karara bağlandı. Yaklaşık 1 yıl süren davanın karar duruşmasına sanık çocuklar gelmedi. Avukatları, çocukların suçsuz olduğunu iddia edip beraatlarını istedi. Mahkeme heyeti, 16- 17 yaşlarındaki S.B., İ.Y., A.E., G.G., A.E., C.A. ve U.C.'ye ‘yasa dışı örgüt adına eylem yapmak’ suçundan 4'er yıl 2’şer ay, ‘PKK örgütünün propagandasını yapmak’ suçundan da 6’şar ay 20’şer gün olmak üzere toplam 4’er yıl 8’er ay 20’şer gün hapise cezası verdi. 12- 15 yaşlarındaki M.C., K.A., M.E.O. ve Ö.O. ise, aynı suçlardan 3'er yıl 6'şar ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Polis memurunu yaralamak suçundan kanıt yetersizliğinden beraat etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, Adana 6, 7 ve 8'inci Ağır Ceza Mahkemeleri'nde çocuklar hakkında açılan davalarla ilgili rapor hazırladı. Açıkalın, geçen yılın kasım, aralık ve 2009’un ocak ayı itibarıyla Özel Yetkili Mahkemelerce 26 çocuğa ‘örgüt adına eylem yapmak ve örgüt propagandası’ suçundan hapis cezaları verildiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!