Polise FBI teknolojisi

Güncelleme Tarihi:

Polise FBI teknolojisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk polisi, 2000 yılında Amerikan polisi FBI'nın tüm imkanlarına sahip olacak. Emniyet'in 2000 yılı hedeflerine göre, 300 kişiye bir polis düşecek. Bilgisayarlı eşkal belirleme sisteminin yanı sıra, otomatik parmak izi arşivi, ülke geneline yayılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2000 yılında ABD merkezi polis teşkilatı FBI gibi çalışacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce belirlenen ‘Türk polisinin 2000 yılı hedefleri’ne göre, polis sayısı 230 bine ulaşacak ve her 300 kişiye bir polis düşecek.

PARMAK İZİ ARŞİVİ

Olay yerlerinden alınan parmak izleri hemen bilgisayarlara aktarılacak. Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi'yle (AFİS), ülke genelinde güvenli bir parmak izi arşiv sistemi oluşturulacak. İller arasında online sistemle parmak izi ve fotoğraf gönderilebilecek. Olay yerlerinden alınacak kimliği belirsiz parmak izleri, geniş bir arşivden süratle taranacak.

BİLGİSAYARLI EŞKAL

Suç faillerinin tespit ve teşhis oranı yükselecek, hizmette verimlilik sağlanacak. Suçlar ve failleri arasında muhtemel bağlantılar kurulabilecek, ve ülke genelinde merkezi bir koordinasyon sağlanacak. Polis 2000 yılında bilgisayarlı ‘‘Eşkal belirleme sistemini’’ de kullanmaya başlayacak. Halen FBI tarafından kullanılmakta olan bu sisteme göre, bilgisayarlara önceden yerleştirilmiş örnek insan tipleri, tanıklara gösterilecek ve suçluların eşkalleri kolaylıkla ortaya çıkarılacak.

DNA TESTİ

Yine DNA Olay Yeri Bilgi Bankası kurulacak ve biyolojik tahliller, faillerin kesin olarak belirlenmesinde bilimsel delil olarak kullanılacak. DNA bilgi sisteminde tüm biyolojik deliller sınıflandırılıp bilgisayar ortamında saklanacak ve gerektiğinde otomatik olarak mukayese edilecek. Biyolojik deliller, mahkemelerde de maddi delil olarak geçerli olacak.

OLAY YERİNİN COĞRAFYASI

Polislerin görev yapacakları yerler, bilgisayar ortamında bulunan üç boyutlu haritalarda gösterilecek. Olay yerinin coğrafi bilgileri elde edilmek suretiyle olayın meydana geldiği alan hızla kontrol altına alınabilecek. Emir ve komutaya hız kazandırılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!