Polise elektrikli kalkan ve yumuşak cop

Güncelleme Tarihi:

Polise elektrikli kalkan ve yumuşak cop
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Çevik Kuvvet'in toplumsal olaylarda kullandığı cop, kalkan, kelepçe gibi gereçleri insancıl hale getirerek, imaj yenilemeye çalışmaları başlattı. Toplumsal olaylarda neden olduğu kanlı görüntülerle büyük tepki alan Emniyet Genel Müdürlüğü, artık Çevik Kuvvet için yüksek teknoloji ürünü donanım kullanacak. Emniyet güçleri için alınan yeni donanımlar şöyle:

AİR TASER

Copla müdahaleyi azaltmak için, kalkanlara ‘Air Taser’ takılacak. Göstericilerin polis barikatına yüklenmeleri durumunda devreye girecek olan aygıt, yaydığı akım sayesinde kalabalığı etkisiz hale getirecek. NASA araştırmaları sırasında tespit edilen ve ‘T akımı’ içeren Air Taser, insan vücudundaki elektriği nötralize ediyor ve şok etkisi yaratıyor. Yetkililere göre bu durum, insanlarda, ‘dizimin bağı çözüldü’ denilen hissi yaratıyor. Şu sıralar, Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu'nun incelediği Air Taser'i, Emniyet yetkilileri, psikopatların, cinnet geçirenlerin üzerinde de kullanmayı düşünüyor. Amerikan patenli, İsrail üretemi olan cihazların alımı için temaslar başlatıldı.

MİSİNA ATAR

Silahlı kişilerin, rehin alan suçluların etkisiz hale getirilmesinde de misina atarak insanı etkisiz hale getiren bir aygıt kullanılacak. Uzay silahı görünümlü olan bu cihaz, misina atarak saldırgana ulaşıyor ve yine T akımı veriyor. Saldırgan 15 saniye süreyle şoka maruz kalarak, elindeki silahı kullanamayacak hale geliyor. Emniyet yetkilileri, bu aygıtın özel durumlarda kullanılacağını belirterek, ‘‘Örneğin bazı kişiler döner bıçağı gibi aletlerle insanlara saldırıyor. Bu kişileri polis silah kullanarak etkisiz hale getirebilir, ancak bu hem o kişiye, hem de çevredeki insanlara geriye dönülemez zararlar verebilir. Oysa bu cihazla kimse zarar görmeden saldırgan yakalanabilir’’ dediler. Yetkililer, misina atan cihazın çevreye seri numarasını içeren kalıntılar bıraktığını, kimin tarafından kullanıldığının da saptanabildiğini belirttiler.

YUMUŞAK COPLAR

Bundan böyle Çevik Kuvvet, yaralanmalara yol açan tahta coplar yerine poliüretan malzemeden yapılan esnek coplar kullanacak. 20 bin adet alınan copların içinde, şeklinin bozulmasını önlemek üzere cam elyaflı elekrotlar bulunuyor. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde kısa süre önce kullanılmaya başlanan coplar, yakında tüm Türkiye'ye dağıtılacak.

PLASTİK KELEPÇE

Toplumsal olaylarda gözaltına alınan kişilerin taşkınlıklarını engellemek amacıyla ABD'den 20 bin plastik kelepçe alındı. Tırtıllı olan kelepçeler ancak özel bir anahtarla açılabiliyor. Tanesi 1 dolardan alınan kelepçelerin, metallere göre çok daha kullanışlı ve ekonomik olduğu söylendi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!